2_003

Про російський АвтоВАЗ знають не тільки в кожному куточку України чи Росії, але і в країнах колишнього СРСР і в Європі. Багато посміюються над діяльністю цього автомобільного заводу, над моделями що випускаються, але є й ті, хто завзято шанує гордість за свою країну і за автомобільний ряд ВАЗа, пише kakizbavitsya.com.

Більшість громадян цікавиться: як найбільший АвтоВАЗ став ганьбою країни? Це вельми цікаве питання, яке зачіпає в основному історію «життя» автомобільного заводу АвтоВАЗ. Дійсно, чому з часів 70-х років минулого століття практично нічого не змінилося?

Влітку 1966 Радянський уряд постановив, що необхідно почати будівництво автомобільного заводу, який був би розташований в Тольятті. До 1970 року вже були зібрані і сформовані групи людей, які були готові трудитися на заводі, в основному це були ті ж, хто займався будівництвом заводу. Перші автомобілі були готові до квітня 1970 року. Це були моделі ВАЗ-2101 «Жигулі», які мало відрізнялися від італійського автопрому тих років, а точніше від FIAT-124. Вже наступного року було прийнято рішення про випуск таких автомобілів у кількості 220 тисяч на рік. А вже в кінці грудня 1973 року був випущений мільйонний за рахунком автомобіль ВАЗ-2101. При цьому, потужність вироблених автомобілів заводу постійно збільшувалася, і якщо на 1977 вона дорівнювала 660 тисячам авто в рік, то на початок поточного року це вже 900 тисяч авто на рік! З 1966 по 1971 рік завод називався Волжським автомобільним заводом, тобто ВАЗ. З 1971 року завод був перейменований в АвтоВАЗ, яким володіло Волзьке об’єднання по виробництву легкових автомобілів, а вже на наступний рік заводу було дано посвята 50-річчю СРСР. Зараз АвтоВАЗ це відкрите акціонерне товариство. У період активного машинобудування були випущені автомобілі Жигулі, Ока, Нива, Самара і Супутник. Зараз же виробляються автомобілі Lada, а ВАЗ, Ока та Лада поставляється у вигляді комплектів для виробництва авто на інших автомобільні заводи.

Як почав розвалюватися автопром

Занепад припав на 90-ті, як знають багато, в цей час біда торкнулася не тільки автомобільне виробництво, але і всі сфери життя і діяльності в країні. Ці роки знамениті бандитизмом і розрухою, це той час, коли розвалився СРСР. У кримінальних колах багато хто хотів контролювати діяльність і доходи АвтоВАЗу, через це загинуло кілька сотень людей, куди були залучені і злочинці, і міліція, і керівники заводу, і багато інших авторитетів. Тривало це до початку нового століття. Вже до 2002 року все стало залагоджуватися і до 2005 року навіть мали місце призові лотерейні квитки, які давали можливість виграти автомобіль Жигулі.

Але пізніше АвтоВАЗ знову чекала небезпека – економічна криза, яка ускладнила збут автомобілів народу. В результаті до 2009 року завод загруз у боргах, які обчислювалися мільярдами рублів. Щоб вибратися з боргів держава доклала масу зусиль, але варто розуміти, що при цьому ціни на вітчизняні автомобілі стали досить високими. Багато жителів Росії вважають за краще тепер трохи перечекати і купити іномарку трохи дорожче, ніж користуватися Ладою. Пояснюється це не тільки ціною, але і низькою якістю автомобілів, адже якщо перші машини могли їздити десятки років, то сучасні – служать перші пару років, після чого потребують ремонту. Причиною низької якості вітчизняного автопрому стали комплектуючі, які не відрізнялися стійкістю і надійністю.

Зараз уряд країни намагається знову оживити вітчизняний автопром. Завдяки тісній співпраці з іноземними партнерами, на світ з’явилася ряд нових автомобілів.

document.write(«»);