69150531125443

З якою гордістю українські засоби масової інформації в тилі показували перший вітчизняний міні-БТР, зібраний кременчуцьким КРАЗом на базі Тойоти, повідомляє military-informant.com.

А коли він потрапив на передову, то відкрилася зовсім інша реальність. За журналістськими розслідуваннями Тетяни Брюки, новий український бронеавтомобіль по бездоріжжя не йде, буксує, до кулемета без сходів не дотягнутися і багато іншого.

Бронеавтомобілі “Кугуар” виробництва еміратської компанії STREIT Group, які поставляються в Україну за участю підприємства ПАТ “АвтоКрАЗ”, виявилися абсолютно не придатними для виконання бойових завдань на лінії фронту.

За заявами військових, які отримали у своє розпорядження нову техніку, бронемашини виконані на шасі цивільного позашляхового автомобіля Toyota Land Cruiser. Застосування цивільного шасі не дозволяє забезпечити належний рівень прохідності військового автомобіля по пересіченій місцевості і має хороші характеристики виключно на твердій поверхні.

Окрім цього, бронемашина не має спеціальних колісних вставок безпеки, які дозволяють продовжити рух при пробитті або прострілі колеса, зберігаючи при цьому мобільність броньованого автомобіля при нападі. База шасі також не розрахована на значні обтяжування бойової частини в результаті установки додаткового озброєння і захисту екіпажа. Бронемашина просто не здатна долати щонайменші нерівності на місцевості чи вологі грунти.

Окрім цього, конструктори не розрахували специфіку вживаного озброєння, внаслідок чого неможливо швидко перезарядити основне знаряддя бронемашини. Більше того, оператори-навідники бронемашин “Кугуара” відмічають складність в наведенні бойового відділення і точного прицілювання, навіть не знаходячись в русі.

Бронемашини також не мають необхідно устаткування для експлуатації у військах. У стандартний комплект постачання входять інструменти, домкрат для стандартного цивільного шасі автомобіля Toyota Land Cruiser, що не дозволяє проводити польовий ремонт бронемашини.
Варто відмітити, що автомобіль спочатку розроблявся в інтересах сил внутрішньої безпеки близькосхідних країн. Бронемашина “Кугуар” і її поліпшена версія “Кобра” (яка також поставляється в Україну) є патрульними автомобілями, що призначені для експлуатації в межах населеного пункту і на твердому покритті. Машини мають високий рівень балістичного і протимінного захисту і чудово підходять для поліцейських завдань і місій з патрулювання і супроводу колон.

Проте абсолютно не підходять для виконання завдань на передовій.

На даний момент бронемашини “Кугуар” поступили на озброєння Пограничних Військ України і передових загонів Національної гвардії України, ряд бронемашин також було передано в інтересах збройних сил. У перспективі планується повністю замінити ці автомобілі на легкі бронетранспортери типу “Дозор-Б”, які й призначені для виконання бойових завдань безпосередньо на лінії зіткнення з супротивником.

document.write(«»);