2_006

У 1965 році титул «Автомобіль року» отримує шикарна розробка італійських інженерів, модель FIAT-124. У наступному ж році, Зовнішторг, за вказівкою партійного керівництва, уклав з компанією FIAT контракт: Радянський Союз мав отримувати тільки найкращі автомобілі, пише fishki.net.

З цього моменту почався довгий і славний шлях ВАЗ-2101 по бездоріжжю СРСР. Для реалізації проекту було вирішено побудувати цілий завод на території СРСР – він повинен був стати одним з кращих автовиробників на всій площі Союзу. За договором з FIAT, було вирішено випускати цілих три моделі автомашин: ВАЗ-2101, універсал ВАЗ-2102 і люксовий варіант – ВАЗ-2103. Про останніх двох машинах ми розповімо вам трохи пізніше, сьогодні ж наш матеріал про те, як була придумана і створена легендарна «Копійка», яка назавжди увійшла в історію радянського машинобудування.

2_001

Початок робіт

Само собою, просто копіювати вдалу машину радянські конструктори не стали. Крім елементарної етики, FIAT-124 просто не підходив для експлуатації в наших умовах. Дорожній просвіт був дуже малий – а значить, автомобіль практично не міг нормально функціонувати на сільських дорогах. Кузов нашими фахівцями був визнаний недовговічним, двигун занадто слабким, задню і передню підвіски було вирішено повністю замінити.

2_003

Зміни

В результаті роботи, модель повністю змінилася. Кліренс машини став більший, ведучий міст був замінений новою конструкцією. Двигун також замінили однією з останніх розробок радянських інженерів. Взагалі, всього в машину було внесено понад восьми сотень змін як великих, так і дрібних. Тому говорити про «копійку» як про «вкрадену» у італійських розробників модель м’яко кажучи, неправильно. ВАЗ-2101 був першим великим інтернаціональним проектом радянського автопрому Крім внутрішніх переробок, трохи змінилася і зовнішність машини. З лівого боку поставили дзеркало заднього виду, ручки дверей втопили в корпус, зробивши їх травмобезпечними. Італійці працювали над проектом нарівні з радянськими інженерами – ВАЗ-2101 можна сміливо називати одним з перших інтернаціональних проектів такого роду.

2_002

Плюси

Перший примірник ВАЗ-2101 викотився з конвеєра Волзького заводу 19 квітня 1970. Це був справжній прорив: машина вийшла тихою, зручною на дорозі і в експлуатації, вона володіла цілим рядом якостей, ще не реалізованих на дорогах Радянського Союзу. Салон був визнаний одним із найкомфортніших у своєму класі – багато в чому завдяки до кінця розкладним сидінням і загальним обсягом.

Фахівці FIAT визнали що проект вийшов набагато успішнішим оригіналу. Багато напрацювання були використані італійцями в інших машинах: польові дороги Радянського Союзу дали «західникам» унікальну можливість оцінити міцність своїх розробок на екстремальній місцевості.

2_004

Безпека

Зараз машини, що проходять краш-тести з такими ж успіхами як «копійка», просто не випустили б на дорогу. На швидкості, що перевищує 60 км/год, зіткнення з нерухомим об’єктом перетворює ВАЗ-2101 в справжній залізну труну. На кожному з тестів, кермо перетворює грудну клітку і голову манекена в обривки пластика. На момент випуску «копійка» була однією з найбезпечніших машин в країні. Діставалось і передньому пасажирові, який як мінімум діставав головою до приладової панелі, так і заднім: найбезпечніший прогноз – множинний перелом ребер. Втім, на момент випуску «копійка» була однією з найбезпечніших машин в країні, не в останню чергу завдяки якісній збірці кузова.

2_005

Визнання

Перші автомобілі ВАЗ стали справжнім проривом радянського автопрому. Дріб’язкові доопрацювання разом перетворилися в одне прекрасне ціле: машина вміла заводитися на морозі без допомоги відра з гарячою водою, пластик салону не боявся сонячного світла, а система охолодження з антифризом дозволяла не зливати воду з радіатора при кожній стоянці. «Жигулі» стали ідеальною машиною мандрівника – зручною і дуже надійною Передні дискові гальма вчіплювалися в асфальт намертво – педаль більше не потрібно було притискати до підлоги, докладаючи до цього м’язові зусилля. Серпантини долалися на ура, що, укупі з розкладними сидіннями, перетворювало «Жигулі» в ідеальну машину мандрівника.

2_006

Ім’я

Назва «Жигулі» придумав конструктор Олександр Чорний, але в народ воно, чомусь, не пішло. ВАЗ-2101 став відомий як ввічлива, і навіть поважна «одиничка». Так її величали до самого початку 1990 років, коли велика кількість нових автомобілів розвіяло престиж моделі прахом, разом перетворивши її в досить поблажливу «копійку». Але якби, свого часу, конструктори цілих двох країн не зібрали цю саму горезвісну «копійку», яка довгий час залишалася найкращою автомашиною Радянського Союзу, то автопром знаходився б в набагато гіршому стані.

2_007

document.write(«»);