п

Депутати у черговий раз підготували проект про тимчасове ввезення автомобілів в Україну. Вони хочуть дозволити українцям користуватися нерозмитненими машинами 30 днів, пише autocentre.ua.

Українські парламентарі у черговий раз намагаються повернути вітчизняний авторинок в 90-і роки, коли всюди процвітало тимчасове ввезення іномарок. Так, в новому законопроекті (він вже третій на цю тему) група нардепів пропонує дати можливість українцям ввозити на термін 30 днів на умовах тимчасового ввезення (без розмитнення) одного легкового автомобіля для особистого користування. Зокрема проектом № 2909 від 20.05. “Про внесення змін до статті 380 Митного кодексу України щодо тимчасового ввезення автомобілів” пропонують доповнити таким: “Громадяни України – резиденти мають право тимчасово ввозити на митну територію України під письмове зобов’язання про їх зворотнє вивезення без умови письмового декларування один транспортний засіб особистого користування, що класифікується за товарною позицією 8703 (крім товарної підпозиції 8703 10) згідно з УКТ ЗЕД, та причіп до нього, що класифікується за товарною підпозицією 8716 10 згідно з УКТ ЗЕД (за умови ввезення разом із транспортним засобом), на термін, що не перевищує 30 діб, без сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів. Зазначені транспортні засоби можуть бути тимчасово ввезені на митну територію України за умови подання органу доходів і зборів документів, що підтверджують право власності громадянина на такі транспортні засоби та їх реєстрацію на території відповідної країни.”
Нагадаємо, що зараз дозволяється тимчасове ввезення на 1 рік Із СПЛАТОЮ митних платежів як при імпорті! Тобто таким чином ввозити автомобіль невигідно.
Ухвалення такого Закону депутати аргументують тим, що необхідно створити належні умови населенню прикордонної зони для користування транспортним засобом з іноземною реєстрацією; зменшити черги на митних пунктах пропуску; уникнути ситуацій, які провокують хабарництво і корупцію в митних органах, підрозділах ДАІ і інших підрозділів МВС; і тому подібне.

В той же час, якщо громадяни України матимуть можливість їздити на нерозмитненій машині 30 днів, то сенсу купувати дорожчі нові або б/к автомобілі у більшій частині України вже не буде. Повернуться ті часи, коли усі їздили на машинах з реєстрацією в Литві, з литовськими номерами і реєстрацією. Вони купувалися в країнах Західної Європи за 2-3 тисячі євро, реєструвалися на громадян Литви і потім за дорученням ввозилися в Україну.

На такій машині можна було їздити рік, а потім просто перетнути межу нашої країни і знову кататися ще рік. До речі, з тих часів в Литву було ввезено величезну кількість автомобілів, і багато її жителів реєстрували на себе по декілька десятки машин. Тому зараз ця маленька, не найбагатіша держава в Європі з кількості автомобілів на 1000 жителів, переганяє Німеччину і Францію.

Якщо цей закон буде ухвалений, в нашу країну знову хлинуть натовпи старих іномарок. Громадяни, які живуть недалеко від кордону, відмовляться від автомобілів з місцевою реєстрацією і кожні 30 днів вивозитимуть і ввозитимуть автомобіль. А оскільки кількість таких людей збільшиться у декілька разів (навіть кияни, швидше за все, їздитимуть на кордон з Білоруссю), то навантаження на пограничні пункти ще більше виросте. Такий вид бізнесу, як перегін автомобіля, з Європи знову розцвіте.

В той же час можливе зниження цін на б/к автомобілі, зареєстровані в нашій країні, – зараз ціни на них на 30-40% менші, ніж в країнах ЄС.

Генеральний директор асоціації ВААІД, Олег Назаренко, вважає, що новий порядок нічого не змінить. Зокрема, він говорить: “ті українці, які хочуть уникнути оподаткування при імпорті авто, стають нерезидентами і відразу ж завозять авто на 60 днів (а то і на рік). Згідно митного законодавства, – продовжує Назаренко, – нерезидентом України вважається особа, в паспорті якого є друк “Постійно проживає в_________” (навіть у Молдові, наприклад). Вона ставитися в консульстві або посольстві України.

Ця категорія осіб має право ввозити авто на рік згідно ТЧУ, але згідно з постановою КМУ №1388 ця особа після закінчення 2-х місяців зобов’язана поставити авто на тимчасовий облік до 1 року. Враховуючи вищу силу Митного кодексу над постановою КМУ, цього можна і не робити (1 раз в 60 днів робити виїзд-в’їзд). Але можна і на облік тимчасово поставити, здавши іноземні номери. А через рік можна вивезти авто і ввезти на іншого нерезидента. А хтось кожні 5 днів виїжджає, і черги на митницях створює. А потрібно просто зменшити в рази податки на автоімпорт і дати можливість людям купувати недорогі авто!

В той же час існує версія, що співвласники польських автомобілів, які і зараз користуються пропусками у ввезенні автомобілів, готові платити за можливість тимчасового ввезення автомобілів. “Гроші і так платять в кишеню прикордонникам, митникам, даішникам, – говорять вони. Нехай це буде законний платіж”, – говорять люди.

document.write(«»);