944bafbf4373f113c72527ab0120122c

У Кабміні вирішили, у кого вилучатимуть транспорт для потреб АТО. Приватні підприємства теж входять в список. Чи торкнеться це звичайних громадян – дізнавалися наші журналісти, – пише ukrautonews.com

Постанова Кабміну про вилучення транспорту для армії другий день висаджує в повітря простори інтернету. Хтось пише, що відбирати автомобілі будуть на вулицях і думають, як сховати своє “рухоме” майно. У Генштабі роз’яснюють: простих громадян це не стосується.
“Якщо ви власник однієї вантажівки, то, звичайно, до вас ніхто не прийде і вашу вантажівку не забере”, – говорить Владислав Селезньов, начальник прес-служби Генштабу ЗСУ.

Притягати транспорт і техніку для військових потреб будуть військкомати. Але поки що тільки у підприємств, установ і організацій. У звичайних громадян машини зможуть вилучати тільки у разі введення воєнного стану.

“Під час мобілізації ми маємо право тільки вилучати у підприємств, установ, організацій. На підставі часткових нарядів. Машин ми вже багато вилучили в Києві, багато, за 500. Це вантажний транспорт тільки з підприємств, установ, організацій”, – говорить Володимир Кидань, військовий комісар Київського міського комісаріату.

Військові експерти подібну постанову вважають доцільною. Посилаючись на той факт, що у армії дійсно бракує рухомої техніки. Але в той же час не виключають, що це може привести до чергової корупційної схеми.

“Це вимагає подальшої деталізації, щоб структури, яких зобов’язують виконувати це вилучення в інтересах обороноздатності, цим і керувалися, а не перевищували свої повноваження, не схилялися до корупційних дій”, – говорить Ігор Романенко, військовий експерт, заступник голови Генштабу 2006-2010 рр.

А експерти автомобільної сфери упевнені – є і інші способи забезпечити армію транспортом. Наприклад, у Верховній раді вже розглядають законопроект про передачу 3 тисяч конфіскованих державою автомобілів в зону АТО. І, за словами експертів, це ще не увесь “безхазяйний” транспорт в країні.

“За моїми даними, взагалі “безхазяйних” автомобілів в Україні близько 18-19 тисяч. Це не лише конфісковані, а також визнані за рішенням суду безхазяйними. Чом би ці автомобілі теж не передати, чому Кабміну не видати ось цю постанову – “безхазяйні” автомобілі, на які витрачаються щодня гроші держави, які платять, до речі, люди, знаходяться і на приватних штрафних майданчиках.

І гроші держави йдуть і туди на їх охорону – передайте збройним силам”, – вважає Олег Назаренко, гендиректор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів.

Уникнути вилучення транспорту може не багато хто – диппредставництва, консульства, іноземці. Також підприємства, установи і організації, у яких висока громадська потреба. А усім іншим доведеться поділитися частиною свого автопарку, поки уряд не знайде кращий спосіб забезпечувати транспортом нашу армію.

document.write(«»);