16_main

З початку 2015-го українці купили всього 35 тисяч автостраховок, що майже в два рази менше, ніж у 1-му кварталі 2014 року. Такі дані повідомив член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов. При цьому, за його словами, сегмент КАСКО хоч і скоротився, але ще не досяг свого дна, пише “Капитал”.

В обсягах премій падіння роздрібного автострахування виглядає не таким драматичним: якщо в 1-му кварталі минулого року страховики зібрали по КАСКО 462 мн грн, то в першому кварталі цього року на 4 млн грн менше – 458 млн. “Падіння в обсягах премій не такий значний тому, що девальвація підвищила гривневу вартість автомобілів. Через це поліси КАСКО подорожчали, так як їх ціна визначається в процентному відношенні від вартості авто”, – пояснює Залєтов.

Крім девальвації, причиною падіння попиту на автостраховки серед населення, на його думку, стало старіння автопарку, адже нових авто в останні роки продається небагато. “Для прикладу: в 1 кварталі 2008 року було застраховано понад 200 тисяч авто, серед яких більшість нових”, – говорить Залєтов. Від початку 2015-го, за даними асоціації “Укравтопром”, українці купили всього близько 8 тис. нових машин.
“Основною причиною скорочення роздрібних продажів КАСКО є падіння платоспроможності населення і погіршення економічної ситуації в країні, – вважає президент Ліги страхових організацій України Олександр Філонюк. – У той же час вартість запчастин і послуг СТО виросла”.

Щоб утримати клієнтів страховикам довелося знизити тарифи. Середній тариф по КАСКО для фізосіб в цьому році, за словами голови правління “Української страхової групи” Павла Нельги, становить 4-5%, тоді як в 2013-му він був 6-7%. Незважаючи на це, дозволити собі автостраховку можуть тільки небідні громадяни.

“Сьогодні, наприклад, ціна страховки для авто марки Range Rover досягає чверті мільйона гривень. Ще рік тому за КАСКО для такої машини її власник платив 70-80 тис. грн”, – говорить Нельга. Тому падіння попиту на КАСКО серед приватних осіб, на його думку, продовжиться і, не виключено, що від початку 2016-го цифра застрахованих машин буде нижче 10 тисяч. Також вважає голова правління компанії “Універсальна” Олексій Музичко: “У цьому сегменті буде ще, як мінімум, два серйозних падіння – в 2015 і 2016 рр, коли підуть ті клієнти, у яких авто старше 7 років. Можливо, ринок досягне дна тільки в 2017 році”, – прогнозує він.

Менше, але будуть падати і обсяги ринку КАСКО для юридичних осіб, прогнозує Музичко. Хоча спочатку 2015 цей сегмент не тільки не скоротився, а навіть зріс: за даними Нацкомфінпослуг, обсяги премій з корпоративного КАСКО зросли більше, ніж на третину – до 331 млн грн, а кількість проданих полісів на 12% в порівнянні з 1 кварталом 2014-го – до 28 тисяч. Олександр Залєтов пояснює це зростанням активності страховиків і страхом клієнтів за свої автопарки.

Експерти страхового ринку вважають, що в даному випадку також відіграє роль демпінг. “У гонитві за автопарками деякі страховики пропонують завідомо збиткові тарифи”, – нарікає Павло Нельга. Наприклад, якщо раніше тарифи КАСКО для юросіб не опускалися нижче 3%, то в 2015 році зустрічаються пропозиції і по 2%. Так демпінгувати, на думку генерального директора страхової компанії “Аска” Андрія Шукатко, можуть найчастіше ті страховики, які не планують формувати адекватні резерви і готуються піти з бізнесу. Уже в 2016 році кількість продавців КАСКО скоротиться, за прогнозами експертів, удвічі.

document.write(«»);