10

П’ятдесят років тому, на запорізькому автомобілебудівному заводі під назвою “Комунар”, були розроблені унікальні комерційні автомобілі ЗАЗ-970/971. Вони відрізнялися від попередників особливими технічними характеристиками, мали прекрасні робочі показники.

Цей винахід не входив в плани міністерства, був особистою ініціативою конструкторів дизайнерів, управління автозаводу, зокрема, його директора Юрія Сорочкіна. Провідним конструктором проекту став один з розробників автомобіля “Москвич-444″, Лев Мурашов.

06

Вже під час підготовки до виробництва автомобіля ЗАЗ-965 виникла думка про розробку на його базі легкого вантажного мікроавтомобіля. Це завдання було вирішене інженерами заводу “Комунар” і НАМИ.

Вантажівка на базі “Запорожця”? Так! І рішення це було не випадковим. По-перше, країні були дуже потрібні компактні малотоннажні машини – лише ЗМА в невеликих кількостях робив фургони – “москвичі”, а, по-друге, конструктори у всьому світі продовжували в ті роки марити німецьким “Фольксвагеном” T1.

Навіть американці, проектуючи задньомоторний “Шевроле-Корвейр”, використали німецький досвід.

Переможний же хід “Жука” продовжили вдалі вантажівочки і мікроавтобуси на його базі – “Транспортер-Т 1″. Такий автомобіль, до речі, був в ті роки на ЗАЗі, і з ним, звичайно, познайомилися грунтовно.

Сімейство ЗАЗ-970 включало вантажівочку, фургон і пасажирський автомобіль – тепер би його назвали мінівеном. До речі, серійних аналогів компактній шестимісній машині вагонного компонування у світі тоді майже не зустрічалося. По суті, подібні конструкції отримали поширення лише останніми роками.

Перший зразок, що на заводі був названий “Гострило”, відрізнявся коротким “капотом” і зовні трохи нагадував ЗАЗ-965. “Безкапотні вагончики” з’явилися вже в 1962-му. До речі, у той час в СРСР машинам вагонного компонування конструктори приділяли особливу увагу.
Головним пропагандистом такої схеми був Юрій Аронович Долматовський – талановитий дизайнер і популяризатор автомобілізму. Як показав час, він був правий.

Гранично функціональний дизайн ЗАЗ-970 розробляли в заводському бюро архітектурного оформлення автомобіля (поняття “дизайн-центр” тоді ще не було) під керівництвом Юрія Вікторовича Данилова, а провідним конструктором несучого кузова був Лев Петрович Мурашов. Ще працюючи на ЗМА він брав участь в створенні “Москвича-444″ – прототипу ЗАЗ-965.

Двигун і коробка передач на ЗАЗ- 970 стояли серійні. У маточин задніх коліс з метою збільшити передатне відношення поставили колісні редуктори. Мотор потужністю 27 к. с. розгонив навантажену машину всього до 70-75 км/год, але для машини, що розвозить товар по місту, з урахуванням швидкостей того часу, це було достатньо. При цьому автомобіль в середньому витрачав 7,5 л бензину на 100 км. Мотор, як і на стандартному “Запорожці”, розміщувався ззаду, але оскільки агрегат частково знаходився під підлогою, його теплонавантаженість була навіть менша, ніж у ЗАЗ-965.

І випробувачам, і “купцям” машина подобалася, тільки “горб” в кузові, особливо у фургоні з єдиними задніми дверима (у мікроавтобуса була бічна), заважав вантаженню-вивантаженню.

На жаль, і “торгове лобі” не могло допомогти: завод ледве-ледве тягнув план, на підході був “966-й”, а конструктори вже працювали над повноприводною машиною, яку пізніше запустили в Луцьку.

У 1962 році був створений шестимісний мікроавтобус (за нинішньою класифікацією – мінівен) ЗАЗ-970В. Сидіння другого і третього ряду були сконструйовані складними, тому автомобіль був, по суті, вантажопасажирським – при складених двох задніх сидіннях він міг перевозити 175кг вантажу, а при складених двох рядах сидінь – 350кг вантажу.

15

Як і у фургона ЗАЗ-970Б, двигун помітним “горбом” видавався в салон, тому два сидіння третього ряду були роздільними і розміщені на помітній відстані один від одного – між ними розташовувався сервісний люк для доступу до двигуна. На відміну від фургона, в салоні мікроавтобуса був передбачений вентиляційний люк в даху, а двері для входу і виходу пасажирів були всього одні – по правому борту.
Був створений і вантажний варіант з тентованим кузовом.

16

Фургон для дрібних вантажів в торгівлі ЗАЗ-970 Ф (серпень, 1964 рік).

18

Бортовий варіант.

На базі цього фургона був створений вантажопасажирський автомобіль ЗАЗ-970В, розрахований на 6-7 чоловік, і ЗАЗ-970Г, – бортовий, на 400 кг вантажу. Йшов робочий процес з розробки повнопривідних машин ЗАЗ-971.

З кожним роком по світу колесило все більше компактних вантажівочок, через декілька десятиліть “розкуштували” і мінівени. З появою на дорогах СРСР вантажних польських “Жука” і “Ніса”, роботи з мінівантажівочок в країні практично припинилися. Про “970-й” поступово забули.

19

Експериментальні зразки прописалися у заводському дворі. Як повелося, з них для інших прототипів поступово знімали дефіцитні деталі, а кузови швидко покривалися іржею. Що було дальше, ви вже знаєте.

document.write(«»);