VAZ3E2121_5-600x352

ВАЗ-2121М (1975) – це дослідний прототип майбутньої «Ниви» з двигуном УЗАМ-412, що використовувалися зокрема на автомобілях «Москвич-2140». Прототип був створений з метою вивчення можливості встановлення цього двигуна через брак моторів ВАЗ-2106, які планувалося використовувати при серійному виробництві позашляховика, пише sovcarhistory.ru.

Зовні від інших прототипів Ниви цей відрізнявся в першу чергу подовженим в передній частині на 65 мм кузовом, трохи «горбатим» капотом. У парі з новим двигуном працювала вазівська коробка передач, підключена через перехідник, крім того більша частина навісного обладнання також дісталося двигуну від «Жигулів».

Зрозуміло для установки нового мотора вазовським інженерам довелося модифікувати рульове управління, систему охолодження і гальмування, модифікувати власний двигун. В результаті автомобіль став важчим, погіршилася по осях, запасне колесо переїхало в багажник і скоротило його місткість, знизилася прохідність і максимальна швидкість руху, погіршилися експлуатаційні якості при мінусових температурах.

За підсумками проведених первинних випробувань від виробництва цієї модифікації було вирішено відмовитися. Всього було зібрано два примірники ВАЗ-2121М і за деякими даними, жоден з них не «дожив» до наших днів.

document.write(«»);