CyprusBufferZone091

На щастя чи на жаль, йдеться не про схід України, а про Кіпр, який свого часу пережив щось схоже, що зараз відбувається на Донбасі. Власне, і зараз продовжує переживати, пише topgir.com.ua

Ще з 1960-х років, коли Кіпр отримав незалежність від Великобританії, на острові почали зростати сутички між кіпріотами-греками і кіпріотами-турками. У 1974 році кіпрська національна гвардія, яка хотіла приєднати острів до Греції, вчинила державний переворот, що привело до війни між грецькою і турецькою громадами Кіпру, а потім і до відкритої турецької інтервенції під приводом захисту кіпріотів-турків.

Конфлікт закінчився тим, що турецька армія окуповувала більше 30% території острова, дійшовши до британських військових баз. Після цього ООН створила демілітаризовану зону між північчю і півднем острова. Вона тягнеться на 180 км уздовж усього острова, в найширшій точці дорівнює 7,4 км, а в найвужчій – 3,3 м. Буферна зона обмежена для доступу і переміщення, всередину не пускають ні греків, ні турків. Зрозуміло, якщо раніше ця територія була населеною, то зараз вона є подібною до нашої Чорнобильської зони.

Так, в одному з населених пунктів зони відчуження фотограф виявив закинуті автомобілі в колишньому торговому центрі. Машини з Японії повинні були продаватися за дилерською угодою з Toyota. На момент війни 1974 року вони зберігалися тут, і відтоді так і залишилися незайманими. У деяких авто, що простояли тут більше 40 років, на годометрі не більше декількох десятків кілометрів пробігу. На деяких уціліли навіть килимки для авто.

Доречно зауважити, зараз на Кіпрі існують дві держави – Республіка Кіпр (грецька частина) і Турецька Республіка Кіпру (турецька частина). Лише нам ці фото і історія щось нагадують..?

document.write(«»);