п

Всім автовласникам, які володіють автомобілями (фізичні та юридичні особи) віком до 5 років з об’ємом двигуна понад три літри, прийшов час платити податок на розкіш. З 1 липня податкові адміністрації повинні висилати таким громадянам вимоги про нарахування податку, пише automotoclub.info.

Податок сплачуватиметься у розмірі 25 000 гривень за рік.

Якщо людина купила автомобіль в середині місяця, то оплата ведеться саме з того місяця, коли машина поставлена на облік. Інформацію про об’єкти оподаткування податкова дізнається від органів внутрішніх справ (МРЕВ). Транспортний податок фізичні особи повинні сплатити протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Згідно з нормами Податкового кодексу, якщо власник розкішного автомобіля не сплатив податок в цей час, на суму податку нараховується пеня у розмірі 120% річних облікової ставки НБУ. Якщо взяти нинішню ставку НБУ 30%, 120% від 30% – це 36% (за повний рік прострочення). Крім того, нараховується також штраф у розмірі 10% (якщо прострочення до 30 календарних днів), 20% (понад 30 днів). За даними Міністерства фінансів, податком на розкішні автомобілі повинні обкладатися більш 17000 транспортних засобів.

document.write(«»);