fe5de-clip-87kb

Як ми вже раніше повідомляли, у Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху». Відповідно до даного документа в Україні вводиться автофіксація порушень ПДР, а також змінюється принцип залучення до відповідальності, пише automotoclub.info.

Так, водіям одразу не доведеться платити штрафи за порушення ПДР, які будуть зафіксовані в автоматичному режимі – певну кількість разів можна буде порушити безкарно. Справа в тому, що законом передбачається нарахування всім водіям з початку року 150 штрафних балів, певна частина яких буде відніматися при вчиненні деяких видів порушень ПДР – тих, які можливо зняти за допомогою камер відеофіксації порушень (див. табл). Коли запас нарахованих балів вичерпається – водіям буде загрожувати вже грошовий штраф.

9824_tablicya

За твердженням авторів цього закону введення штрафних балів продиктовано необхідністю створити для українських автомобілістів необхідні умови для звикання до нової системи автофіксації порушень ПДР. Втім, тоді незрозуміло, чому в законі чітко прописано, що 150 штрафних балів буде нараховуватись щорічно з початку року – тобто і в 2016, 2017 році і т. д.

Ще один цікавий нюанс – в остаточній редакції закону застосовується тільки один розмір штрафних балів – 50, тоді як у варіанті, що розглядається в першому читанні – також було ще 20 і 30 балів. Від нарахування балів народні обранці вирішили відмовитися за вчинення грубих порушень правил дорожнього руху – перевищення швидкості більш, ніж на 50 км/год і за порушення правил проїзду залізничних переїздів.

document.write(«»);