thumbnail-20150722172433n

Про те, які зобов’язання повинні взяти на себе держава і автовиробники, щоб український автопром став конкурентним на світовому ринку, в інтерв’ю розповів президент асоціації імпортерів і дилерів Олег Назаренко.

– Держава: змінити правила гри на авторинку України та міжнародні зобов’язання, взяті Україною.

Тільки змінивши Угоду про асоціацію з ЄС (введення нульового мита на імпорт авто в Україну і нульового мита на експорт вироблених авто з Україні) ми можемо розраховувати на прихід інвестора і будівництво їм автозаводу в Україні, орієнтованого не тільки на насичення українського ринку (50 000-60 000 авто), але і на експорт авто в ЄС.

Держава може стимулювати український автопром шляхом бюджетної закупівлі авто виключно українського виробництва. У всіх країнах світу перші особи країн їздять на авто вітчизняного виробництва (за їх наявності), і тільки у нас і в РФ вищі чиновники їздять на Мерседес Пульман – авто країни, що програла у Другій світовій (тим самим визнаючи технічну перевагу цієї країни). Хоча ЗАЗ в силах випустити спеціально для чиновників броньовану Таврію Лонг.

В Україні близько 5 млн чиновників, і враховуючи нинішні потужності українського автопрому 10 000 авто на рік, для того щоб забезпечити тільки цих чиновників авто, укравтопром забезпечений роботою на майбутні 500 років.

Укравтопрому необхідно випускати якісні, безпечні і дешеві авто, і тоді вітчизняним автовиробникам не знадобиться ніякої протекціонізм з боку держави. І трохи зменшити свої апетити щодо прибутку та норм рентабельності. Адже якщо ціна так званого українського авто прямо пропорційно зростає в залежності від курсу долара, то виникають сумніви у вітчизняному походження такого “українського авто”, – говорить Назаренко.

document.write(«»);