Можу посперечатися, що не усі знають індекс цієї моделі, але більшість людей пам’ятають прізвиська, якими охрестили цей автомобіль в радянські часи і якими називають його досі. “Горбатий”, “Малюк”, “Зазік”, “Жужик”…

Незважаючи на ці різношерсті назви, абсолютно всі до цього авто відносяться по-доброму. Адже ця воістину народна малолітражка одного разу змінила у нас в країні саме поняття автомобіля, перетворивши його з предмета розкоші в доступний транспортний засіб.

Трохи історії

Прототипом першого “Запорожця” був Fiat 600, але ЗАЗ-965 трохи більший. Екстер’єр його виконаний в таких же “італійських” рішеннях: похилі лінії кузова, опуклі крила, молдинг на борту, круглі фари. Однією з відмінних рис “ЗАЗика” є повітрозабірники – так звані “зябра” або, як їх ще охрестили, – “терки Вассермана”, розташовані в задніх крилах автомобіля.

Чому саме така назва? – запитаєте ви. Річ у тому, що в процесі розробки машини однією з головних проблем було перегрівання мотора.

Рішення знайшов конструктор заводу “Комунар” (ЗАЗ) по прізвищу Вассерман (хоча і не всесвітньо відомий Анатолій). Після випробувань його ідея “зябер” була схвалена, а згодом деталь отримала прізвисько “терка Вассермана”.

Перше знайомство

Отже, я чекаю 965-ї для фотосесії. Углядівши його ще здалека, милуюся чудо-машиною. І ось він підкотився до мене і… знову здивував! А все тому, що подібно до Роллс-ройса, двері тут відкриваються в “іншу” від звичної нам сторону, у напрямку до задньої частини авто. До речі, сідати в автомобіль з такою конструкцією дверей набагато зручніше! Із цього приводу навіть існує анекдот, що гальма “Запорожцю” не потрібні, адже відкриті на ходу двері працюють як гальмівний парашут!

Вадим, власник цього ЗАЗ-965, вибрався з автомобіля і дозволив мені вивчити машину детальніше. Салон при своїх скромних розмірах виявився досить зручний. Оскільки автомобіль позиціонувався як сімейний, то на задніх сидіннях дорослій людині буде не особливо комфортно, але для дітей – в самий раз! Далі погляд падає на приладову панель, де можна помітити мінімально необхідний набір: спідометр і два датчики – покажчик рівня палива і температури масла.

Оскільки система охолодження двигуна “Запорожця” – повітряна, то дуже важливо стежити за температурою масла, адже при її підвищенні помітно падає потужність автомобіля і сильно скорочується ресурс.

Особливо варто відмітити перемикачі поворотників. Тут вони не звичні підрульові, а у вигляді розташованих в центрі торпеди тумблерів. Так що при перестроюванні необхідно відривати руку від керма, включати тумблер, а після завершення маневру – вимикати: автоматичної системи відключення тут, зрозуміло, немає.

Оскільки про кондиціонер в радянському автомобілі в ті роки не могло йти і розмови, для комфортної поїздки в жаркі літні дні Вадим встановив в салон міні-вентилятор. Окремо варто згадати “піч”. Вона має автономну конструкцію і працює на бензині, тим самим відмінно прогріває салон і не дозволяє замерзнути водієві навіть в мороз. А ось що ви не зможете виявити в інтер’єрі, так це штатну аудіосистему, оскільки “Запорожець” із заводу нею не оснащувався. Але нам попався екземпляр, в який власник сам встановив сучасну магнітолу.

Працює відмінно!

Багажник у “Запорожця” маленький, і в ньому розташовується паливний бак і запасне колесо.

 

“Горбата техніка”

Колеса у “Запорожця” вузькі і всього 13 дюймів в діаметрі. По кругу встановлені барабанні гальма, які при такій незначній вазі автомобіля (споряджена маса становить 665 кг) повністю справляються з поставленим завданням без вакуумного підсилювача, і гальмування відбувається упевнено. Передня підвіска у 965-го жорстка, виконана за типом Volkswagen Käfer з двома поперечними торсіонами, а задня – як на вантажній Татрі: важелі стоять під кутом, і в крутих поворотах він так і хоче перекинутися.

Тому більше половини ЗАЗ-965, що продаються, є “перевертишами”… Унаслідок незавантаженого “передка” кермо тут легке, і із смуги в смугу автомобільчик перестрибує дуже добре . Хоча перебудуватися або обігнати когось іноді буває дуже проблематично.

І справа тут навіть не в потужності і не в крутному моменті, а в роззявах з гаджетами! Якщо пару років назад народ більше сигналив, махав і показував “клас”, то зараз усі знімають “Запорожець” і частенько заважають вчинити маневр!

Зате з парковкою проблем немає – завжди знайдеться “дірка”, в яку можна залізти.

Що стосується мотора, в моделі ЗАЗ-965А встановлений V-подібний 4-циліндровий двигун об’ємом 887 кубічних сантиметрів, що розвиває потужність в 27 кінських сил. Трохи за сучасними мірками, але при вазі авто в 665 кілограмів агрегат цілком справляється. Вадим заливає 92-й бензин, витрата – менше 10 літрів на 100 кілометрів. Говорить, що точно не засікав: коли їдеш на такому “Запорожці”, про витрату палива не думаєш!

Окремо варто відмітити прохідність автомобіля – вона на висоті! Через те, що двигун разом з трансмісією встановлений ззаду і привід, відповідно, теж задній, 965-й спокійно долає складні дорожні умови.