КрАЗ "Ураган"

KRAZ Hurricane – український великогабаритний бронеавтомобіль з V-подібним днищем і колісною формулою 8х8, призначений для перевезення особового складу.

Даний автомобіль був створений в кінці 2014 року українською компанією «АвтоКрАЗ» за підтримки канадської фірми «Streit Group». 2 січня 2015 головний конструктор ВАТ «АвтоКрАЗ» Сергій Васічек вперше заявив про розробку нового бронеавтомобіля. 19 лютого того ж року новий KRAZ Hurricane був показаний на Міжнародній виставці-конференції технологій забезпечення безпеки та оборони «IDEX-2015» в Абу-Дабі (ОАЕ).

Броньований автомобіль KRAZ Hurricane сконструйований з урахуванням сучасної війни. Компонування вантажівки – «кабіна над двигуном». За основу розробники взяли шасі автомобіля КрАЗ-7634НЕ з формулою 8х8. Варто відзначити, що підприємству «АвтоКрАЗ» вдалося обійтися без російських комплектуючих при виробництві свого «Урагану». KRAZ Hurricane укомплектували дизельним двигуном Cummins ISME 385 з турбонаддувом, а також шестиступінчастою автоматичною трансмісією Allison 400. Двигун розташували за бронекабіною. Варто відзначити, що вздовж нього залишився прохід в десантний відсік. «Ураган» призначений для перевезення 12 осіб (дві людини – в бронекабіні, десять – в десантному відділенні).

Експерти відзначають високий рівень протимінного захисту KRAZ Hurricane. Даний бронеавтомобіль сконструйований з урахуванням MRAP-стандарту. Розробникам вдалося досягти високого рівня балістичного захисту, відповідної STANAG 4569 Level 4. Бронекорпус машини має V-подібну форму днища, що дозволяє витримувати підрив на фугасі в 10 кг тротилового еквівалента.

Розробники мають намір створити кілька модифікацій на базі нового бронеавтомобіля KRAZ Hurricane. Крім автомобіля, призначеного для перевезення особового складу, працівники «АвтоКрАЗ» планують випускати шасі для установки різних озброєнь, в тому числі і для РСЗВ «Ураган», ракетних комплексів, артилерійських систем і ППО. Таким чином, українські конструктори довели, що шасі KRAZ Hurricane – універсальне.

За своїми характеристиками KRAZ Hurricane перевершує російський КАМАЗ «Тайфун». Експерти кажуть про схожість нового українського бронеавтомобіля з американським Oshkosh. Очікується, що скоро нові KRAZ Hurricane надійдуть на озброєння Нацгвардії.

document.write(«»);