Схеми роботи автомобільних шахраїв

Автомобільний ринок часто порівнюють з «осиним гніздом» через велику кількість шахраїв. Зловмисники часто прикриваються іменами відомих автомобільних брендів і компаній.

Група компаній АІС оприлюднила на своєму сайті офіційне повідомлення, в якому попереджає автомобілістів про випадки шахрайства при купівлі нових автомобілів і описала схеми, які найчастіше використовують такі ділки, прикриваючись іменами відомих автомобільних брендів та відомих автомобільних компаній.

Зокрема, один з поширених видів обману – купівля автомобіля у недобросовісної лізингової компанії.

Обман №1. Недобросовісні лізингові компанії рекламують (переважно в інтернеті) можливість придбати автомобіль за ціною на 10%..20%..30%..50% нижче офіційної прайсової вартості, ніж у офіційного дилера, зазвичай пояснюючи це проведенням акції. В результаті при підписанні договору покупцеві впишуть ціну, набагато вищу, ніж в офіційному прайсі.

Обман №2. У рекламі або при усній розмові з менеджером покупця переконують у тому, що лізингова компанія є офіційному партнером офіційного дилерського центру, що не відповідає дійсності. При укладенні договору з такою лізинговою компанією покупець не вступає у стосунки з офіційним дилерським центром і останній не може гарантувати, що автомобіль покупцеві буде поставлений в строк або взагалі поставлений за заявленою ціною.

Обман №3. Умови оплати, строки поставки. Лізингова компанія включає у платежі: істотно завищену ціну автомобіля, вартість страховки або % банківського фінансування в кілька разів вище ринкового, десятки тисяч гривень за свої послуги. При цьому встановлює строк поставки товару за договором від кількох місяців до кількох років, при цьому на словах обіцяючи клієнту постачання за один тиждень.

Як підсумок, при підписанні такого договору з лізинговою компанією клієнт зобов’язаний викупити автомобіль за суттєво завищеною вартістю, який він отримає в кращому випадку через кілька місяців. При цьому зроблені суттєві передоплати (зазвичай це кілька десятків тисяч грн.), якщо клієнт захоче відмовитися від повного викупу автомобіля, за умовою договору з такими компаніями кошти не повертаються. Зазвичай перший платіж, який розуміється клієнтом, як передоплата за автомобіль, насправді є винагородою лізингової компанії за підготовку документів і супровід операції і складає 20-50% вартості автомобіля.

Після підписання договору та здійснення першого платежу (трактують для клієнта, як передоплата за договором) і очікування дзвінка з лізингової компанії протягом 2-3 тижнів, клієнт починає уважно перечитувати договір і раптом дізнається, що за великим рахунком відданих за кілька десятків тисяч гривень, він придбав просто право купівлі автомобіля за абсолютно не ринкову ціну! Після чого клієнт починає дзвонити «партнеру лізингової компанії» і намагатися з’ясувати, що ж йому далі робити.

Як бачимо, в даній схемі майже немає в чистому вигляді шахрайства, так як клієнт усвідомлено підписує договір з кабальними умовами. Але, в будь-якому випадку, є введення в оману, надання недостовірної інформації.

document.write(«»);