КрАЗ-ЧР-3130 – чотиривісна вантажівка для найсуворіших умовКрАЗ-ЧР-3130 був розроблений одночасно з іншим автомобілем – КрАЗ-ЧР-3120. Він отримав традиційну чотиривісну конструкцію і був з технічної точки зору ходовим макетом, призначеним для відробітку конструкторських і інженерних рішень. У «металі” така вантажівка була випущена в 1982 році, пише autohis.ru.
Машина була широко уніфікована з серійним автомобілем КрАЗ-260, при цьому другий її міст був керованим, прохідного типу. Він був призначений для передачі крутного моменту від роздавальної коробки на передній міст керованого типу. Мости мали індивідуальну ресорну підвіску, оснащену також амортизаторами.

Рама цього автомобіля була зварена з серійного швелера, який був посилений на нижній і верхнім полиці лонжерона.
Як і базовий прототип, машина комплектувалася мультипаливним дизелем ЯМЗ-8421, який встановлювався ззаду кабіни, при цьому в кабіну мотор все-таки частково заходив. Кабіна автомобіля мала не відкидну конструкцію, і проводити з ним які-небудь маніпуляції можна було тільки з кабіни, демонтувавши при цьому люк.
Вантажна платформа була тут подовженою тентованою і її запозичили у КрАЗ-260.
КрАЗ-ЧР-3130 разом з КрАЗ-ЧР-320 в 1982 році були представлені військовим на презентацію. Армійське керівництво проект схвалило і вирішило, що «відкриття”, а саме так він називався, повинен був присвячений розробці універсальної вантажівки з колісною формулою 6х6, при цьому мати капотне компонування. Ті ж вантажівки, які розроблялися за ним з використанням колісної формули 8х8, повинні були отримати відкидну кабіну, з розташованим під нею двигуном.

КрАЗ-ЧР-3130 – чотиривісна вантажівка для найсуворіших умовПри цьому військові нове тахзавдання, в порівнянні з первинним, значно посилили. Так, наприклад, необхідно було передбачити в конструкції названих вантажівок можливість роботи в умовах високої запиленосі повітря протягом 12 годин. Використання гібридного акумулятора для автомобіля не було передбачене.
Пізніше на базі конструкції КрАЗ-ЧР-3130 був створений КрАЗ-6316.
Крім того, в Нижньому Новгороді в ЦНІІ «Буревісник” в 80-х роках минулого століття шасі КрАЗ-ЧР-3130 було використано для створення дослідного зразка самохідної артустановки 2С27 «Мста-К”.
Армійське керівництво вважало, що ця установка використовуватиметься для пересування по дорогах рокад з метою негайного відкриття вогню по супротивникові.
На жаль, незважаючи на досить хороші технічні характеристики і високу прохідність, ця вантажівка в серію не пішла, так і залишившись ходовим макетом.