1439820803_1

На якому заводі зазвичай робилися автомобілі за спецзамовленням і який завод мав більший досвід у виробництві легкових автомобілів мрії в СРСР? Так, йдеться про автозавод Горького, на якому з 1956 року був налагоджений випуск автомобіля М-21 “Волга”, автомобіля-мрії будь-якого радянського громадянина, пише o-doroge.com. Цей автомобіль став символом радянського автопрому, на його основі було випущено багато варіантів і виконань. Автомобіль розійшовся по Союзу величезним накладом в 640 тис. одиниць!

g21.ht34

Широка річка!

Ідея нового автомобіля ГАЗ виникла ще в 1949 році. Спочатку це виглядало як рестайлінг “Перемоги”, що вже випускалася, і дослідні зразки не мали нічого спільного з майбутньою “Волгою” ГАЗ-21, але початок був покладений. При розробці були запрошені і американські, і англійські фахівці, проте їх ідеї були занадто екзотичними для реалізації. В результаті переміг проект Єремєєва, який вже дуже був схожий на американський Ford Marine, але цей проект був найпривабливішим і найбільш доступним в реалізації.

Зовнішньою схожістю конструктор не обзавівся, було вирішено узяти з Ford автоматичну трансмісію, причому навіть без змін. Але з’ясувалося, що радянський двигун слабкий для цієї коробки і від ідеї АКПП відмовилися.

Виробництво нової “Волги” було розпочате в 1956 році. Автомобіль був неймовірно сирим. На нього встановлювався старий форсований до 65 к.с. двигун від “Перемоги” і від неї ж задній міст. На інші встановлювали урізані мости від ЗІМів. Перша серія складалася з 1100 одиниць і вона була розподілена в таксопарки і в держгаражі

А на решітці радіатора – зірка горить.

Всього автомобіль ГАЗ-21 пережив дві серйозні модернізації. Автомобілі різних серій легко розрізнити за решіткою радіатора. У народі три серії автомобілів були названі “Зірка”, “Акуляча паща” і “Китовий вус”. Усі три “визначення” відносяться до решітки радіатора. Цікава історія появи зірки на решітці радіатора. Всього існує дві теорії появи її на радіаторі. За першою, сам Георгій Жуков, який оглядав дослідний зразок “Волги”, не схвалив решітку радіатора. Щоб його присмачити, дизайнери доповнили решітку зіркою.

За іншою теорією, Микола Булганін запитав: “А що, Волга у вас безпартійна”?. Натяк був зрозумілий і незабаром на решітці радіатора з’явилася велика зірка. У 1962 році з капота зникла фігурка оленя, яка встигла стати символом ГАЗ-21. Причин було декілька. По-перше, олень ставав смертельним знаряддям у разі наїзду на пішохода, по-друге, блискучий олень часто ставав жертвою хуліганства. Ще однією цікавою причиною було те, що олень створював побічний повітряний потік, який замітав бруд на лобове скло.

На початку виробництва навіть були спроби встановити АКПП на “Волгу”. Такі “Волги” дісталися в основному відомим людям в ролі подарунка і дарували їх переважно в Москві і Ленінграді; більше їх було ніде обслуговувати. Всього було випущено трохи більше 700 екземплярів, адже автомати вимагали уважного і регулярного догляду. Серійно “Волги” з автоматами не випускали, а ось на замовлення АКП ставили без проблем.

document.write(«»);