На високій швидкості ви не помітили яму на дорозі і летите прямо в неї. Що робити якщо залишилося до удару пару секунд, розбиралися autocentre.ua.

Тим і підступні наші сьогоднішні автотраси, що відносно рівні, «залатані» ділянки чергуються з відрізками, повними найнеприємніших сюрпризів. Проґавити небезпечну вибоїну в таких умовах може навіть найдосвідченіший водій. Що робити в такому випадку, чи варто намагатися щось зробити в ті одну-дві секунди, що залишилися до зустрічі колеса з перешкодою?

1 Не погіршити

Спроба в останню мить об’їхати яму, яку вчасно не помітив – це не просто питання швидкості реакції, це питання досвіду. Як часто ви дивитеся в дзеркало, наскільки ви знаєте нюанси поведінки своєї машини при різких маневрах на швидкості, як спритно ви вмієте перехоплювати кермо в кінці кінців … Нарешті, якщо ви не впевнені, що ззаду вас немає автомобілів, не намагайтеся об’їхати вибоїну – краще пошкодити колесо, ніж зіткнутися з позашляховиком, що обганяє вас.

2 Краще прямо

У багатьох випадках такий варіант уникнути неприємностей від ями, яку водій вчасно не помітив, може виявитися найкращим. Адже якщо автомобіль їде досить швидко, приблизно 80-100 км/год, невелику за площею яму він може просто «перестрибнути» – підвіска не встигне розправитися і опустити колесо «на глибину». Правда, якщо протяжність поглиблення перевищує півметра, зустрічі колеса з протилежним краєм провалу не уникнути.

3 Чи не гальмуй

Швидше за все, гальмування прямо перед вибоїнами тільки погіршить ситуацію. Машина присяде на підвісці та її стиснуті пружини не поглинуть повноцінно енергію удару колеса про нерівність. Але якщо ви впевнені, що підвіска встигне випростатися до перешкоди після того, як ви відпустили гальмівну педаль – гальмувати.

4 Вибирай по-м’якше

Потрібно розуміти, що небезпечний для автомобіля не місцевий перепад рівня полотна сам по собі, а перш за все гострі, рвані краї перешкоди, про які профіль шини буде повністю зім’ятий – аж до пошкодження гуми і диска. А нерівність плавної, округлої форми буде відпрацьована підвіскою, нехай навіть до її обмежувача – головне, що енергія удару буде розподілена рівномірно по всій плямі контакту покришки. Тому якщо є можливість трохи вильнути кермом і перенаправити колеса з рваною ями на більш плавну – нехай навіть більш глибоку, це варто зробити. Знову таки – якщо це не пов’язано з виїздом із займаного ряду.

Незалежно від уважності і спритності в управлінні машиною, при частому користуванні розбитими дорогами можна порадити водіям легкових машин возити з собою додаткову запаску – на випадок, якщо буде пошкоджено відразу два колеса