Бітум на кузові – наслідок поїздок у період літньої спеки й активності ремонтників. Як видалити бітумні плями?

Коли в тридцятиградусну спеку дорожники намагаються латати ями, це може призвести до забруднення кузова бітумом. Найчастіше це трапляється на провінційних заміських дорогах, з поверхні на борти машини налипають підняті колесами краплі й нитки-павутинки бітуму, пише autocentre.ua.

Що більш рідким є піднятий у повітря бітум, то більш він небезпечний: більша кількість розчинника зумовлює кращу проникність забарвлених смол у лакофарбове покриття автомобіля. Згодом навіть після видалення бітумного малюнка на його місці можуть залишитися спресовані жовто-сірі контури. Передусім ця неприємність підстерігає покриття «металік», укрите шаром лаку, оскільки саме в нього бітум «усмоктується» найбільш інтенсивно, і його дуже добре видно на тлі світлої фарби (під лаком). Іноді це відбувається просто за кілька годин, тому власникам світлих машин рекомендується змивати бітум негайно після виявлення.

1. Вирішуючи, де і як видалити бітумні плями, майте на увазі: зняти їх необхідно якомога швидше – так легше й ефективніше. Видалити застарілі плями складніше.
2. Приготуйте засіб-очищувач: від звичайного вайт-спіриту до дорогих брендових аерозолів. У крайньому разі підійде гас, бензин, дизпаливо.
3. Спочатку обприскайте препаратом забруднені поверхні кузова, нехай бітумні плями «відкиснуть».
4. Через деякий час починайте відтирати забруднення змоченою в препараті ганчіркою.
5. Задубівші від часу і спеки нашарування смоли доведеться посилено відмочувати, а то й підчепити дерев’яним шпателем. Намагайтеся не подряпати лакофарбове покриття.
6. Якщо жовтизна від бітуму, все таки в’їлася у фарбу, можна спробувати видалити її професійним глибоким поліруванням. Зі звичайною, не металізованою фарбою такий варіант проходить частіше, ніж із лаком.
7. Після того як бітумні плями буде видалено, обов’язково промийте місце опрацювання шампунем, щоб залишки розчинника не продовжували впливати на покриття.

Усе вищеперераховане стосується і колісних дисків – особливо якщо вони світлого кольору. Тому їх також слід оглядати після дальніх поїздок і своєчасно очищати. Завчасно нанесений на пороги та низ боковин кузова шар твердого воску або захисна плівка полегшать видалення бітуму.