Подряпини на пластикових панелях салону і кузова автомобіля приносять багато дискомфорту власникам. Багатьом автолюбителям просто не подобається, що пасажири, які сядуть в їхню машину, можуть помітити подряпини і порахувати, що власник погано піклується про машину. Крім того, подряпини на пластику погіршують візуальний вигляд. При продажі автомобіля покупці можуть зажадати знижку за подряпини на пластику. У даній статті ми розповімо, як видалити подряпину з пластика в автомобілі. Ми розповімо цілих п’ять способів цієї нехитрої роботи.

Типи пошкодження пластика салону автомобіля

Пошкодження пластикових деталей в автомобілі можна умовно розділити на кілька типів:

– Дрібні подряпини на пластику;

– Глибокі подряпини на пластику;

– Результат впливу прямих променів сонця.

Нижче наведено опис типів пошкоджень пластика в автомобілі.

Дрібні подряпини

Найпоширенішим пошкодженням пластика в автомобільному салоні є дрібні подряпини. Даний дефект найчастіше проявляється у виникненні безлічі дрібних подряпин. Вони можуть утворити цілу павутину подряпин, яка буде сильно псувати вигляд салону. Дрібні подряпини найпростіше видалити або замаскувати з поверхні пластику. Для цього використовуються спеціальні засоби. Ремонт дрібних подряпин буде недорогим і може зайняти досить короткий проміжок часу.

Глибокі подряпини

Другим типом ушкоджень пластику в салоні автомобіля є глибокі подряпини. Вони з’являються рідше, ніж дрібні. Їх ліквідація займає більше часу. Для багатьох глибоких подряпин не підходять прості методи видалення, навіть за допомогою спеціальних засобів. Тому потрібно вдаватися до кардинальних способів, які ми опишемо нижче. За допомогою унікального методу подібні глибокі подряпини на панелі з пластика в салоні автомобіля прибираються і не залишають від себе й сліду. Даний дієвий спосіб допоможе вам уникнути дорогої за вартістю заміни всієї пластикової деталі салону автомобіля.

Результат впливу прямих променів сонця

До наступного типу пошкоджень пластика автомобільного салону відносяться наслідки впливу прямих променів сонця. Ультрафіолетове випромінювання досить сильно впливає на пластик торпеди, від нього торпедо стає матовим і втрачає свій первісний колір. Якщо додатково до цього на пластиці є різні подряпини, то зовнішній вигляд салону відразу ж псується. Такий складний дефект пластика в салоні автомобіля можна прибрати тільки капітальним ремонтом поверхні.

Слід уточнити, що видалення подряпин на пластику салону автомобіля є досить непростим завданням. Чим більше рифлена структура поверхні пластика, тим складніші будуть методи видалення дефектів. У таких випадках доводиться вдаватися до капітального ремонту пластикової поверхні.

Основні способи видалення подряпин на пластику автомобіля

На вибір способи видалення подряпин пластику впливає тип поверхні і складність подряпин. Ремонт і видалення подряпин можна здійснювати наступними способами:

– Видалення подряпин за допомогою фена;

– Видалення дрібних подряпин поліруванням;

– Маскування дефектів спеціальними олівцями;

– Згладжування поверхні джерелом відкритого вогню;

– Капітальний ремонт пластика, який включає зачистку, ґрунтування і фарбування.

Рифлена поверхня пластика дозволяє застосовувати до себе тільки маскування дефектів спеціальним олівцем або капітальний ремонт пластика. Інші способи ремонту рифленої поверхні пластика можуть тільки погіршити зовнішній вигляд панелі автомобіля. Для всіх інших типів пластикових панелей можливе застосування будь-якого способу ремонту і видалення подряпин. У будь-якому випадку результат роботи залежить від старання виконавця і типу подряпин, які з’явилися на панелі салону автомобіля. Далі ми розповімо докладніше про кожен спосіб видалення подряпин.

Ліквідація подряпин на пластику феном

Звичайний фен може допомогти прибрати з пластикової панелі дрібні подряпини або навіть павутину таких подряпин. У даному способі можна використовувати не тільки промисловий фен, а й звичайний побутовий, так як навіть потужності побутового фена вистачить для видалення неглибоких подряпин. Принцип відновлення поверхні за допомогою побутового фена досить простий. Ми нагріваємо пластикову панель за допомогою фена нагріву, від чого сітка подряпин затягується, або ж стає практично непомітною завдяки тому, що вони зменшується у своїх розмірах. Для ліквідації дрібних подряпин на торпедо ми повинні спочатку ретельно очистити поверхню торпедо за допомогою миючих засобів і мокрої ганчірки.

Даний принцип полягає в тому, що подряпина позбавляється від бруду, що в’ївся в неї, що сприятиме якнайшвидшому затягуванню подряпин при їх нагріванні. Як тільки поверхня торпедо висохне від нашого мокрого прибирання, ми включаємо фен на середню потужність і направляємо гарячий потік повітря на ділянку з дрібними подряпинами. Однак ми не тримаємо включений фен постійно на одному місці пластикової панелі, нам необхідно рівномірно водити ним навколо цього місця, щоб тепло розподілялося по всій поверхні пластика панелі. Так ми уникнемо надмірного нагрівання пластику. Прямо на очах дрібні подряпини почнуть затягуватися або вони стануть менш помітними, що надалі дозволить прибрати їх за допомогою звичайного полірування. Після прогріву пластикової панелі побутовим феном нам потрібно дочекатися, щоб дана деталь охолола, тільки після цього до неї можна буде торкатися.

Видалення ушкоджень пластика за допомогою запальнички

Ліквідація подряпин з пластика за допомогою запальнички є досить схожою з попереднім методом прогріву побутовим феном. У даному випадку ми використовуємо відкритий вогонь. Нам необхідно на досить короткий час піднести запалену запальничку до пластикової панелі, на якій знаходяться подряпини. Ми проводимо вогнем кілька разів уздовж подряпини. Водити запальничкою по пластику потрібно вкрай обережно. Найкраще буде спочатку потренуватися у виконанні такого способу ремонту на непотрібному шматку пластику з такою ж структурою, як у панелі в автомобілі. Через деякий час після впливу запальнички на подряпини на панелі ми побачимо, що подряпини або зменшаться в розмірі, або затягнуться. Поки панель не охолоне, до неї не можна доторкатися. Якщо використання запальнички не допомогло прибрати подряпини, то краще даний спосіб більше не використовувати для даної структури пластика. Вам слід спробувати інший метод видалення подряпин.

Полірування подряпин на пластику автомобіля

Найдієвішим способом ліквідації дрібних подряпин на пластику є полірування за допомогою спеціальної абразивної пасти, яка призначена для пластикових деталей. Будьте дуже обережні, не використовуйте абразивну пасту для лакофарбового покриття. Така паста може зіпсувати м’яку структуру пластикової панелі. Крім того, не варто використовувати шліфувальну машинку для полірування пластику в салоні автомобіля, це може призвести до плавлення пластику і погіршення зовнішнього вигляду панелі. Ручне полірування не займе у вас багато часу, скористайтеся ним. Полірування пластику відбувається наступним чином. Спочатку ми вимиваємо пластикову панель від усіх видів бруду за допомогою різних спеціальних миючих засобів. Після цього ми даємо час висушитися пластикової панелі. Далі ми наносимо абразивну пасту на поверхню пластика за допомогою поролону. Чекаємо кілька хвилин і починаємо полірування за допомогою спеціальної шмати. Ми повинні полірувати поверхню пластика абразивною пастою до того моменту, поки вона не зникне з поверхні панелі.

Використання спеціального олівця для маскування подряпин на пластику

В даний час у продажі є спеціальні олівці для маскування дефектів пластикових панелей салону автомобіля. Даний спосіб видалення подряпин не є дешевим. Так як якісні олівці коштують досить дорого. Спеціальний олівець для маскування подряпин представляє з себе флакончик зі спеціальним складом. Наносячи спеціальний склад на подряпину, ми заповнюємо її поглиблення, і таким чином вона зникає з виду на поверхні панелі. Для більшого ефекту нам потрібно правильно підібрати відтінок кольору спеціального олівця, щоб він повністю збігся з відтінком пластика. Для застосування спеціального маркера для маскування подряпин, нам також потрібно буде очистити пластикову панель від усіх видів бруду, використовуючи для цього спеціальні миючі засоби і ганчірки. Далі ми починаємо водити гострим кінцем маркера по контуру наших подряпин. Після висихання слідів маркера в поглибленнях подряпин нам потрібно провести легке полірування поверхні пластикової панелі.

Капітальний ремонт пластикових панелей

До капітального ремонту пластикових панелей відносяться фарбування та лакування. Такий тип ремонту є досить складним і дорогим. Однак за допомогою нього можна домогтися повного видалення всіх дефектів на пластиковій панелі. Крім того ми, можемо домогтися бажаного ефекту – поміняти колір панелі на той, який нам більше подобається. Щоб зробити фарбування пластикової панелі, нам потрібно її вийняти з салону автомобіля. Для цього ми використовуємо інструкцію з експлуатації конкретної моделі автомобіля. Далі ми очищаємо від бруду пластикову панель. Після цього ми проводимо шліфовку панелі за допомогою найдрібнішого наждачного паперу. Далі ми покриваємо поверхню панелі ґрунтовкою з балончика. Грунтовка наноситься в два шари. Далі ми зачищаємо поверхню панелі наждачним папером до ідеально гладкого стану. Після цього можна наносити фарбу і лак на панель. Далі ми даємо просохнути панелі на сонці і встановлюємо її назад в салон автомобіля.