Багато водіїв, які невміло користуються кондиціонером у автомобілі, влітку мають нежить та запалення. Щоб уберегти себе та своїх пасажирів від погіршення здоров’я треба пам’ятати декілька правил користування цим пристроєм.

“Якщо ви сідаєте в салон авто після того, як довго побули на спеці, увімкніть кондиціонер, а самі вийдіть на 10-15 хвилин. Коли повернетесь – виставте його на більш теплий режим. До температури в салоні треба звикати поступово. Якщо ви одразу сіли в авто і не маєте час чекати назовні, доки авто охолоне – увімкніть кондиціонер на режим “вентилятора”, щоб він просто обдував салон. Коли трохи звикнете — вмикайте на охолодження”, – розповідає Gazeta.ua майстер столичного СТО Валерій Скорик.

Не можна направляти решітки пристрою на обличчя, груди і ноги.

“Намагайтеся не потрапляти під прямий повітряний потік. Повітря повинно розсіюватися рівномірно. Їдучи в далекі поїздки — слідкуйте, щоб кондиціонер довго не дув в одному напрямку. Краще направляти повітря вгору. При цьому вікна в салоні треба підняти. Інакше — буде протяг. І ви можете застудитися”, – каже Валерій Скорик.

Виставляйте кондиціонер на таку температуру, яка буде відрізнятися від вуличної на 5-7 градусів.

“Якщо температура в салоні різко відрізняється від вуличної – організм відчуває стрес. Тому охолоджувати салон треба поступово Комфортна температура для людини 19-24 градуси”, – каже майстер.

Періодично перевіряйте та чистіть фільтри. Захворіти можна не тільки від різкого перепаду температур, а й через бактерії, які накопичуюються на них.

“Потрібно щороку проводити антибактеріальну чистку пристрою. Якщо цього не робити, то водій та пасажири дихатимуть шкідливими мікроорганізмами. Для профілактики кондиціонер потрібно вмикати раз на 2 тижні хоча б на 10-15 хвилин навіть узимку. Інакше – масляна плівка, яка покриває внутрішні деталі кондиціонера опуститься вниз і внутрішні деталі системи висохнуть. Кондиціонер, що працює “в суху”, розносить бруд по системі. Ним дихають всі, хто сидить у салоні”, – розповідає Валерій Скорик.