Про суворість зим говорити зайвий раз не варто. Кожен водій відчув на собі негативний вплив негативної температури на авто. Одна з найпоширеніших проблем полягає в тому, що примерзають двері в машині. Що робити в подібних випадках і чим можна скористатися, щоб уникнути в подальшому подібних ситуацій, відкриє ця стаття.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО АВТО НЕ ВІДКРИВАЄТЬСЯ

Причиною настільки прикрої ситуації є волога, яка потрапляє на ущільнювачі. Вона може залишатися після мийки автомобіля, якщо він був недостатньо добре висушений. Або виникати через конденсат, який утворюється при різких перепадах температур (в салоні тепло, на вулиці морозно). Якщо ви закриваєте машину під час сильного снігопаду, то на ущільнювачі потрапляє сніг, він тане і перетворюється у воду, яка в подальшому замерзає і намертво приклеює двері. Вода також може потрапляти в замок і перешкоджати його відкриванню.

ВІДКРИВАЄМО ЗАМОК

Спосіб, яким користувалися ще наші діди, полягає в нагріванні ключа звичайною запальничкою. Нагрітий ключ вставляється в замок і робляться спроби його провернути. Без фанатизму і зусиль, щоб не обламати ключ. Такі дії повторюються кілька разів.

Для сучасних водіїв були винайдені спеціальні пристрої, які дозволяють більш цивілізованим способом відкрити замерзлий замок на дверях автомобіля. Наприклад, брелок, який так і називається «розморожувач автомобільних замків». Працює цей прилад від батарейок, має висувний щуп. Він вставляється в замок і нагрівається, тим самим розморожує механізм.

Якщо такого пристрою немає під рукою, то можна залити в замковий отвір спирт або спиртовмісні рідини, горілку, незамерзаючу автомобільну рідину або засіб, який створено спеціально для розморожування замку в авто. Останній варіант особливо добрий, оскільки речовина витісняє з замкової щілини замерзлу воду, покриваючи при цьому місце контакту маслянистою плівкою з захисним ефектом.

Не варто допускати поширених помилок, які можуть призвести до сумних і непоправних наслідків:

  • Використовувати гарячу воду.
  • Застосовувати силу в провертанні ключа.
  • Підносити запальничку до дверей авто.

ВІДКРИВАЄМО ДВЕРІ

Відкрити замок – це тільки половина проблеми. Адже часто самі двері примерзають до кузова. У такій ситуації можна піти двома різними шляхами. Найшвидший спосіб підходить для дуже зайнятих і заможних водіїв. Смикаємо двері, не турбуючись про те, в якому стані після таких дій будуть перебувати ущільнювачі. Якщо цей спосіб вам повністю підходить, то вибирайте ту сторону в машині, яка використовується найрідше. Розірвані ущільнювачі з боку водія принесуть вам масу незручностей, а протяг навіть може завдати шкоди здоров’ю. Не варто сподіватися на гарантію – по ній гумки не змінюються. За цю послугу доведеться платити самому.

Бережливим, економним і не дуже поспішаючим водіям варто розглянути інший варіант, який збереже гумки на дверях в цілості й схоронності. Для цього буде потрібно діяти за таким алгоритмом:

  • Переконатися, що замок функціонує і перебуває у відкритому положенні.
  • Усунути шар льоду на капоті авто, який може перешкоджати відкриттю дверей. Для цього можна використовувати спеціальний скребок або пластмасовий предмет відповідної форми. Виявляти свої силові можливості не варто, щоб зберегти лакофарбове покриття автомобіля.
  • Шляхом легкого натискання і постукування по кутах дверної конструкції спробувати зруйнувати прошарок з льоду, який утворився на ущільнювачі дверей. Подібні дії виконати з кожними дверима автомобіля і навіть з багажником в хетчбеках і універсалах.
    Якщо попередні дії не привели до позитивного результату, то на допомогу прийде WD-40 або його аналог. Обраний вами засіб наноситься на гумки ущільнювачів, які через 10 хвилин повинні розм’якнути і відстати від кузова.
  • Двері не можна відкривати за допомогою підручного важеля, використовувати тільки що киплячу воду (на самий крайній випадок теплу).

ПОПЕРЕДЖУВАЛЬНІ ЗАХОДИ

Щоб всі вищеописані неприємності не засмучували вас взимку, потрібно підготувати авто до майбутніх морозів. Для цього буде потрібно змастити замок WD-40 або будь-яким іншим аналогом. Зробити це легко – мастило наноситься на ключ, який потім вставляється в замкову щілину і прокручується плавними рухами. Проводити цю процедуру краще при плюсовій температурі. Також мастило наноситься на ущільнювачі. Для цих цілей добре використовувати засоби на основі силікону або знову ж WD-40. На крайній випадок підійде технічний вазелін, але його нанесення взимку доведеться кілька разів повторювати.

Ці засоби наносити варто акуратно, щоб не допустити їх потрапляння на сидіння і одяг. Силікон має властивість витіснення рідини з будь-якої поверхні, на яку він наноситься. Цей засіб утворює водовідштовхувальну плівку. Силіконова змазка може наноситися на гумки навіть відразу після миття.

Якщо вам попався хороший засіб, то всього одне мастило може захищати ваше авто на протязі місяця або навіть до кінця холодів.

Оскільки причиною замерзання дверей автомобіля є вода, то її необхідно постійно усувати. Після кожного миття ретельно протирати ущільнювачі. Утворення конденсату можна уникнути, якщо перед стоянкою залишати машину відкритою на 5 хвилин. За цей час температура в салоні і на вулиці стане однаковою.

Щоб в майбутньому не танцювати навколо свого авто і не відривати найбезжаліснішим чином гумки, потурбуйтеся про придбання спеціальних засобів по догляду за машиною. Мастило всіх прилеглих елементів є обов’язковим етапом в процесі підготовки авто до зими. Про всяк випадок майте під рукою засоби для розморожування. Обов’язково зберігайте їх за межами машини. І пам’ятайте, що у сумлінного і відповідального водія двері не примерзають до кузова.

джерело