Як би ви не готувалися до зими, вона завжди і для всіх приходить несподівано. І в один прекрасний ранок ви прокидаєтеся, і, бачачи, що стовпчик термометра на вулиці істотно опустився, розумієте, «щось ви упустили». І в такі моменти будь-який водій починає згадувати, чи все він зробив перед різким похолоданням, передає 1od.in.ua.

Виявляється, що ні. Вийшовши до машини, ви розумієте, що вона насилу заводиться, а рідина в бачку омивача взагалі замерзла і не подається на стекла. Це добре, якщо ваш автомобіль оснащений системою підігріву форсунок і всієї системи. Тоді проблема вирішується простим запуском і прогріванням двигуна. А якщо ні, тоді як вирішити проблему? Адже їздити з замерзлою омивайкою небезпечно. При попаданні бруду на скло, воно буде просто розмащуватися двірниками, знижуючи при цьому видимість.

Чому замерзає вода в бачку?

Причин, чому замерзла система, може бути багато. Вода в бачку омивача не замінилася. Або ж там сильно розбавлений зимовий концентрат, який вже при 0, мінус 5 починає застигати. А сьогодні майже всі так роблять, адже ціни на рідину для омивача значні. А з огляду на її витрати при поїздках по бруду, витрати будуть великі. І як же тут не розбавити?

А іноді ви все нібито й замінили, але та рідина була підробленою і не витримує такої температури. Або ж незамерзайка не розрахована на значні морози. І тоді ви починаєте гарячково думати про те, як ви таке допустили і що з цим можна зробити?

Як розморозити?

Способів розморожування досить багато.

Вам дуже пощастило, якщо бачок омивача у вас знімний. Тоді досить просто від’єднати його і ненадовго занести в тепле приміщення. Коли ж лід в бачку розтане, його можна підігріти і встановлювати на місце. Теплу рідину потім прогони по системі, яка розтопить лід далі в шлангах і форсунках.

Що робити тим, у кого він так просто не знімається.

Тут у водіїв вже придумано безліч способів. Якщо автомобіль біля будинку, то деякі використовують теплу воду. Поливають нею бачок, доливають всередину підігріту рідину. Тут дуже важливо не переборщити. Користуватися можна виключно теплою водою, ні в якому разі не окропом, щоб не допустити плавки пластмаси. А деякі взагалі придумують розігрівати систему за допомогою фена.

Ще один спосіб – це загнати автомобіль в тепле місце: на опалювальну стоянку, мийку або ж в автомайстерню. Часу на те, щоб розморозити, у вас піде трохи в такому випадку. Система сама відтане. А поки будете відганяти туди машину, по дорозі можна ставати і розпорошувати антилід вручну на скла.

Але що робити, якщо ви не вдома, а система омивання замерзла? Підігріти воду і незамерзайку на плиті у вас немає можливості, а найближче тепле місце дуже далеко.

У таких випадках потрібно спробувати відігріти розчин в бачку з допомогою двигуна. Якщо резервуар омивача знаходиться не під крилом, а біля двигуна, можна просто спробувати розігріти машину. При нагріванні двигуна весь відсік буде прогріватися і розтопить лід.

Якщо ж у вас він розміщується під крилом машини, а не біля двигуна. У таких випадках складніше. Адже скільки не грій автомобіль, толку не буде, розморозити таким способом неможливо.

Що робити тоді? Щоб розморозити рідину в бачку, вам доведеться сильно постаратися. Для цього розливаємо концентрат по пляшечка і кладемо в тепле місце. Наприклад, біля грубки в автомобілі. І знову ж таки прогріваємо машину.

Після того як пляшечки з розчином нагріються, слід потроху доливати незамерзайку в систему. Решту продовжуємо гріти. Ще не почне працювати система (при її запуску не почується характерне дзижчання). Це означає, що подача пішла. Але це ще не все. Тепер треба розтопити лід в форсунках, які розпорошують її на лобове скло. А також в трубках і форсунках, які забезпечують подачу склоомивача на заднє скло. Тут вже простим доливанням рідини не відбудешся. Потрібен час на те, щоб система сама відтанула і почала працювати. Тому періодично запускаємо омивач, не сильно стараючись. Концентрована незамерзайка сама почне потихеньку пробивати і топити лід. І тільки після того, як все запрацювало, слід злити систему і залити новий концентрат, щоб поліпшити роботу.