п

Після збільшення курсу долара в Україні стали в два рази частіше «бодяжити» паливо. Про це говорять експерти ринку, підкреслюючи, що 80% палива у нас імпортне і платити за нього треба у валюті, пише autotheme.info.

Директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн: «Після підвищення з січня 2015 акцизу, податки (акциз і ПДВ) досягли 40% в ціні на бензин, в дизпаливі – 30%, це 7-10 грн/л. Виробляти фальсифікат стало набагато вигідніше, ніж раніше, коли податки були 22-33%, адже очевидно, що бодяжники нічого державі не платять. За нашими підрахунками, за 2014 бюджет втратив 5 млрд грн, в 2015-му може бути недобір до 10 млрд грн».

Високі ціни на бензин і дизель призвели до того що почали частіше продавати неякісне паливо в Україні за доступною ціною, так як тепер для водіїв вартість літра палива навіть в 1 гривню вже може вплинути на вибір АЗС. Але бодяга виявиться дешевшою тільки на перший погляд, а її витрата набагато вище, ніж заводського бензину, та й часто потім доводиться серйозно витрачатися на ремонт двигуна.

Максим Початун, менеджер з приймання автомобілів СТО відомого німецького бренду: «За останні 3-4 місяці кількість машин з проблемами паливної системи збільшилася приблизно на 60%». Тобто раз водії «клюють» на дешевий бензин, значить, його й далі будуть продавати, пише газета «Сегодня».

Заступник директора НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев: «Наприклад, одна з брендових мереж АЗС офіційно купила в 2014 р 200 тис. т бензину, а продала … 320 тис. т. Звідки надлишки? При цьому три їх нафтобази на Київщині та Вінниччині придбали 20 тис. Т газоліну, 10 тис. Т газового конденсату, 30 тис. Т октанопідвищуючих присадок. Все це змішується і продається на заправки. Але таке паливо шкодить двигуну. Якісний бензин виготовляється тільки на НПЗ».

Експерти додають, що на неякісний бензин найвірогідніше потрапити, заливаючись на невеликих немережевих заправках, де ціна палива менше на пару гривень.

Як розпізнати неякісний бензин, дизель

– перед заправкою понюхати пістолет – нормальне паливо не пахне побутовою хімією;
– не купувати дуже дешеве паливо (на 2 і більше грн нижче звичайної ціни);
– капнути бензином на білий папір або на руку – після його випаровування не повинно бути масляної плями.

document.write(«»);