383395203

Якщо ви керуєте автомобілем без посвідчення водія, то вас чекає така адміністративна відповідальність, як штраф за водіння без прав. У Україні він регламентований Кодексом країни про адміністративні правопорушення. Сам закон кілька разів змінювався, пише ukrautoportal.com.

Що таке штраф?

Співробітник ДАІ має право вилучати водійське посвідчення (ВП) на дорозі. Особливо це стосується тих випадків, коли виникає порушення. Бувають прецеденти, що водій в подібних ситуаціях знаходиться без ВП. В цьому випадку йдеться про водіння без прав. Відомо, що останні поправки були внесені 23 лютого. Проаналізуємо наступні статті – ст. 126 ч.1, 126 ч.2, 126 ч.3. Перша торкається водіння людиною автомобіля, що не має при собі необхідних документів на транспортний засіб, яким він керує.

Це може бути або свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, або просто технічний талон. Ця ж стаття торкається наявності полісу обов’язкового страхування, який теж повинен знаходитися водія. У разі відсутності таких документів передбачений штраф, тобто адміністративна відповідальність. Йдеться про суму від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нмдг – 17 грн). Тепер деталізуємо – це від 425 грн до 850 грн. Це 126 стаття, ч. 1.

Характер ст.126 ч.2 наступний: вона торкається водіння автомобіля людиною, у якої немає права їм управляти. Це теж прийнято вважати водінням без прав. Аналогічною буде ситуація, коли в наявності права категорії “B”, а людина управляє вантажним автомобілем, або мотоциклом. В цьому випадку теж передбачений штраф. Він коливається від 30 до 35 нмдг., тобто це 510-595 грн. До речі, обидві частини 126 статті не торкаються осіб, які лише вчаться управляти транспортним засобом. Проаналізуємо статтю 126 ч.3. – водіння автомобілем у тому випадку, коли людину позбавили прав з якої-небудь причини. Сума штрафу тут становить від 30 до 50 нмдг. Це 510 до 850 грн Таким чином, розміри штрафів за їзду без прав можуть бути мінімальними, а можуть і досягати крайньої відмітки. Багато що залежить від ситуації, що склалася у водія. У будь-якому випадку, забудькуватих водіїв і правопорушників чекає покарання.

Чи обов’язково з собою возити права

Щоб відповісти на таке альтернативне питання: “Чи обов’язково з собою возити права?” – треба бути обізнаним про суму штрафу за водіння без прав і обов’язки даішника. Ту людину, яка не має права управляти автомобілем, але все-таки за кермо сіла, можуть оштрафувати на суму від 850 до 1700 гривен. Можливе оплатне вилучення МС у власника. Покарання також чекає і того, хто передав управління людині, у якої немає прав.

До речі, окрім штрафу, співробітник ДАІ має повне право конфіскувати автомобіль. Бувають випадки, коли ви позбавлені водійських прав, але все-таки продовжуєте їздити на автомобілі. Відразу готуйте суму від 850 до 2550 гривен. Цього разу вас знову позбавлять транспортного засобу.

Покарання за їзду без документів на машину

Таким чином, їзда без прав в 2015 році передбачає покарання. Тому, простіше возити з собою документи на машину. Методи залучення відповідальності альтернативні – від адміністративного штрафу до усунення водія управлінням транспортним засобом. Більше детальніша інформація представлена вище. Штраф ДАІ необхідно сплатити на користь районного Держказначейства, тобто за місцем реєстрації водія. Проплата відбувається упродовж 15 днів, інакше сума штрафу збільшиться в 2 рази.

Як оскаржити штраф

Штраф ДАІ завжди можна оскаржити, якщо це правомірно. Те ж саме стосується і постанови. Хорошим помічником в цьому випадку буде адвокат. Саме він здатний зробити юридичний захист водіям, притягнутих до адміністративної відповідальності. Його основне завдання – об’єктивний розгляд справи. Адвокат має можливість вивчити протокол адміністративного порушення, займаючись пошуком інших правомірних доказів.

До речі, саме протокол – найголовніший доказ адміністративного правопорушення (згідно з Кодексом України). Теж добре, якщо у справі є пояснення особи, що вчинила правопорушення. Ці документи дають шанс на спростування постанови. Таким чином, існує вірогідність зменшити суму штрафу. Відмінно, коли є свідки правопорушення. Їх пояснення важливі. Займаючись вирішенням питання: “Як оскаржити штраф?”, необхідно враховувати бюрократичні перешкоди. Це нерви, час і засоби.

Вони потрібні для того, щоб подати скаргу у ДАІ, звернутися із скаргою в прокуратуру, або подати адміністративний позов до суду. Хороший адвокат повинен добитися справедливості.

Правомірність дачі хабаря

Бувають випадки, що водій-правопорушник намагається дати інспекторові хабар, таким чином, уникаючи відповідальності. Спробуємо пояснити, чи існує таке поняття як “правомірність дачі хабаря”. Зазвичай, цей вид злочину важко доказати.

Він передбачає врегулювання такої проблеми, як вирішення питань зацікавленої сторони, виключаючи оцінку правомірності. Сам хабар перешкоджає встановленню мотиву злочину, тим самим ускладнюючи процес розслідування. Предмет хабаря носить матеріалізований характер. Зараз питання про хабарництво особливо актуальне, оскільки загальноприйнята точка зору, що воно непереможне.

Держава намагається боротися з цим видом злочинності, проте у більшості випадків зроблені заходи залишаються малоефективними, а сам хабар підриває авторитет співробітника ДАІ, формуючи дуже негативний образ службовця. Правомірним вектором в цьому випадку виступає чесність. Ось її і необхідно дотримуватися.

Ситуація в інших країнах

Ситуація в інших країнах на предмет штрафу на водіння без прав ідентична. Забудькуватих водіїв чекає правомірне покарання.
Міра покарання правопорушників залежить від ступеня тяжкості самого злочину. Так, в Росії мінімальний штраф за їзду без прав становить 500 рублів. Обмежитися можна і попередженням. У Білорусії його базова величина становить від 130 000 тисяч білоруських рублів. У Польщі ці застережні заходи більше жорсткіші. Тут швидкісні дороги і країна лідирує величезною кількістю ДТП в європейському списку країн.

Тому, окрім адміністративного штрафу, з травня поточного року водія позбавляють прав терміном від 3 до 6 місяців, залежно від міри злочину. Далі необхідно складати повторно іспит на водіння. У Європі це дуже складно. Що стосується Чеської Республіки, дійсним залишається бальна система штрафів. Її принцип роботи дуже простий: окрім грошового штрафу, який оплачується в чеських кронах, існують штрафні бали (від 2 до 7). Вони підсумовуються. Досягаючи відмітки 12, водій транспортного засобу втрачає права на один рік.

Дорожня поліція Литви теж вирішує це адміністративне порушення згідно із законом. Штраф оплачується в льоті, або євро. Проте, тут є цікавий момент. Водій транспортного засобу пред’являє ВП, не виходячи з авто. Інакше до нього можуть застосувати силу на законній підставі. Будьте пильні на дорогах. Майте з собою завжди водійське посвідчення. Бажаємо Вам безпечної дороги!

document.write(«»);