big

Основна робота ременя безпеки полягає в тому, щоб міцно і надійно утримувати водія чи пасажира в автомобільному кріслі, таким чином вони стають майже частиною автомобіля, що підвищує їх шанси на виживання в серйозних ДТП, пише ukrautoportal.com.

Для чого пристібати ремінь?

Завдяки ременю, при різкій зупинці, водій не відлітає вперед, отримуючи смертельно небезпечні травми. Усі сучасні системи безпеки в автомобілі працюють тільки разом з ременями. Непристебнутій людині вони будуть не лише даремні, але можуть нанести і додаткові травми.
Незважаючи на усі аргументи ДАІ, медиків і автомобільних конструкторів, водії продовжують ігнорувати ремені безпеки, піддаючи ризику себе і пасажирів.Щоб зрозуміти, чому настільки важливо бути пристебнутим під час автокатастрофи, давайте розберемо її в уповільненому русі.

По-перше, відбувається вплив автомобіля на те, з чим він стикається. Частки секунди потрібно автомобілю, щоб зупинитися, а пасажири усередині все ще рухаються на тій же самій швидкості, яка була у автомобіля перед катастрофою.

Якщо вони не застебнули ремені безпеки, пасажири продовжують рухатися вперед, поки вони не стикаються з якою-небудь частиною транспортного засобу або іншими пасажирами – це друга стадія зіткнення. Найпоширеніші травми в таких випадках – травми колін від удару об рульову колонку і ушкодження зап’ястя, коли водій без ременя намагається триматися за рульове колесо при зіткненні, але його руки і тіло продовжують рух.

Навіть після того, як тіла пасажирів зупинилися, є третя стадія, оскільки їх внутрішні органи стикаються з кістками або іншими органами. Це внутрішнє зіткнення часто наносить серйозні ушкодження або призводить до смерті. Деякі люди думають, що якщо у їх автомобіля є подушки безпеки, вони не повинні використовувати ремені. Вони неправі. Фактично, бути занадто близько до подушки безпеки, коли вона розгортається, може бути небезпечно або навіть смертельно, особливо для маленьких дітей.

Ремені безпеки тримають вас досить далеко від подушки безпеки так, щоб вона захистила вас, не поранивши. Передні і бічні подушки безпеки захищають тільки в лобовому зіткненні, тому при бічному зіткненні або перевертанні автомобіля, ремінь безпеки – ваш єдиний захист.

Що таке штраф?

Штраф – це грошове покарання за порушення ПДР. Навіть у країнах з високою правосвідомістю і дисциплінованими водіями штрафи залишаються головним способом переконання водіїв і допомагають підтримувати порядок на дорогах і зменшувати кількість ДТП.

Розміри штрафів за непристебнутий ремінь

Незважаючи на численні спроби міліції, розміри штрафу за непристебнутий ремінь не мінялися вже 4 роки. У разі зустрічі з працівником ДАІ ви розлучитеся з сумою від 51 до 85 грн

Відсутність спеціального пристрою для перевезення в транспортному засобі дитини

Перевезення дітей без спеціальних автокрісел заборонене за ПДР, але при цьому відповідальність за таке порушення українським законодавством не передбачена. У разі, якщо працівник ДАІ все ж спробує вас оштрафувати за таке порушення, ви легко оспорите цей штраф в суді.

Кому треба пристібатися?

Пристібатися ременями повинні усі водії і пасажири, окрім винятків, окремо вказаних в законі.

Звертаємо вашу увагу на те, що за непристебнутий пасажиром ремінь може бути оштрафований не лише водій, але і пасажир, хоча у більшості ситуацій працівники ДАІ вважають за краще не ускладнювати собі життя і штрафують в таких випадках водіїв.
Кому можна не пристібатися?

Для ненависників ременів безпеки ПДР передбачає декілька виключень.

Так, не користуватися ременями безпеки можуть наступні особи:
– ті, хто навчає водити, коли автомобілем управляє учень;
– водії-інваліди в населених пунктах;
– водії і пасажири оперативних і спеціальних транспортних засобів в населених пунктах;
– водії і пасажири таксі в населених пунктах.

Як оскаржити штраф? Ви обов’язково повинні отримати від інспектора копію протоколу про адміністративне порушення. Це реальний доказ, який буде використано при оскарженні штрафу.

Постанова ДАІ про адміністративне правопорушення може бути оскаржена:
– в суді;
– у вищестоящому органі ДАІ.

Термін оскарження постанови ДАІ про накладення штрафу – 10 днів. Якщо ви пропустили такий термін, то документально підтвердивши обгрунтованість причин такого пропуску, можете клопотати в орган, що розглядає скаргу, про відновлення терміну оскарження. Звертатися з таким адміністративним позовом потрібно до місцевого загального суду.

За наявності питань, ви можете звернутися до юриста або в канцелярію суду, де повинні допомогти в правильному оформленні позову. Водієві бажано бути присутнім в судовому засіданні, адже співробітники ДАІ до суду, як правило, не приходять, і якщо у вас будуть обгрунтовані аргументи на користь вашої правоти, то суддя може відмінити постанову ДАІ про накладення штрафу.

Оскарження постанови ДАІ у вищестоящий орган і/або вищестоящому посадовцю також є ефективним засобом досягнення справедливості, проте скаргу слід подавати в двох екземплярах: першу – на ім’я начальника управління (відділу) ДАІ, де працює інспектор, який наклав штраф, а другу – в обласне управління ДАІ, якому підконтрольний цей відділ. У скарзі обов’язково вказується орган, якому адресується скарга; ваше П.І.Б.,

адреса проживання; зміст скарги і прохання відмінити постанову інспектора; підпис і дата. Не бійтеся оспорювати неправомірність дій і рішень інспекторів ДАІ. Закон на вашому боці.

Правомірність дачі хабаря

Передусім, ви повинні пам’ятати, що дача хабаря посадовцю є злочином, відповідальність за яке у багато разів вище, ніж можливий штраф ДАІ. Мінімальна санкція частини 1 ст. 369 УК України передбачає відповідальність у вигляді штрафу у розмірі 8500 грн
Крім того, затримання хабарника для працівників міліції часто є вигіднішим, ніж отримання від нього матеріальних благ. Не забувайте, що усе ваше спілкування з працівником ДАІ може фіксуватися на відео, як з його, так і з вашого боку.

Ситуація в інших країнах

Загальний світовий досвід показує: щоб водії менше порушували приписи ПДР, що стосуються ременів безпеки, їх потрібно лякати високими штрафами.

Наприклад, у Фінляндії, де розмір штрафу залежить від рівня доходу і за непристебнутий ремінь потрібно буде заплатити мінімум 35 євро, ременями пристібаються 90% родичів. У Італії для привчання водіїв до ременів безпеки штрафи довелося підняти до 300 євро, в Канаді – до 1000 доларів, в Англії – до 500 фунтів. На жаль, інші способи впливу залишаються неефективними.

У США, незважаючи на соціальну рекламу і роботу поліції, 55% підлітків у віці 13-20 років, загиблих в автокатастрофах в 2012 році, не використали ремінь безпеки під час аварії.

document.write(«»);