Останнім часому новинах все частіше з’являється інформація про конфліктні ситуації між водіями і співробітниками ДАІ. Багатьох конфліктів вдалося б уникнути, якби драйвери чітко знали свої права і не допускали певних помилок при спілкуванні з даішником.

Помилки при спілкуванні з ДАІ

Пропонуємо вашій увазі перелік основних водійських помилок.

1. Виходите зі свого автомобіля. В ПДР немає такого обов’язку – “Виходити зі свого автомобіля”. А в “Інструкції з питань діяльності підрозділів ДПС” (це документ, яким керується інспектор) наведено перелік випадків, в якому інспектору дозволяється попросити водія вийти зі свого автомобіля.

2. Не звертаєте увагу на те, чи представився Вам інспектор. В Інструкції наведено повний перелік обов’язків інспектора, за невиконання яких він, при Вашому бажанні, може понести відповідальність. Так от відрекомендуватися – це один із перших його обов’язків.

3. Не звертаєте увагу на те, в якому місці знаходиться службовий автомобіль інспектора. Згідно з інструкцією, інспектор повинен використовувати тільки службовий автомобіль, і він повинен бути добре помітним для учасників дорожнього руху. Якщо інспектор сховав його в кущах або за спорудою, то він тим самим порушує вимоги інструкції.

4. Не користуєтеся диктофоном. Використовувати диктофон Ви маєте повне законне право. Інспектор ДПС – це співробітник міліції. Поняття “особистого життя” до нього, при виконанні, не відноситься. Він керується Законом України, в якому сказано “Діяльність міліції є гласною”.

5. Не цікавитеся причиною зупинки. Співробітники ДАІ, у своїй діяльності, зобов’язані керуватися “Інструкцією з питань діяльності підрозділів ДПС”. А в пункті № 14.1 “Інструкції”, наведено повний перелік підстав для зупинки вашого автомобіля. Так ось, зупинка автомобіля для перевірки ваших документів дозволена тільки в разі проведення спецоперацій! Про це у інспектора має бути відповідне розпорядження на папері, з яким Ви маєте повне законне право ознайомитися.

6. Не вимагаєте пред’явити своє службове посвідчення. Інспектор ДПС – це міліціонер. Він, так само як і всі інші співробітники міліції, зобов’язаний, на першу вимогу, пред’явити своє службове посвідчення. Якщо інспектор вам у цьому відмовляє, знайте що перед вами перевертень у погонах (ряджений бандит). Негайно блокуйте всі двері, піднімайте вікна, телефонуйте “02” і заявляйте про особу переодягненої у форму співробітника ДАІ, без відповідного посвідчення.

Співробітник ДАІ зобов’язаний не просто показати Вам наявність посвідчення, він зобов’язаний розкрити його, так щоб можна було зрозуміти з ким саме Ви розмовляєте (ПІБ інспектора, його звання, підрозділ).

7. Віддаєте всі свої документи відразу. Не робіть цього. Краще поцікавтеся у інспектора, які саме ваші документи він бажає бачити, і віддавайте їх по одному. Інакше, якщо ви віддасте всі свої документи інспектору відразу, йому не важко буде заявити про те, що ви чогось не додали. Порада: Показуйте на камеру або озвучуйте на диктофон, що саме Ви віддаєте інспектору.

8. Не віддаєте свої документи інспектору в руки. Обов’язково передавайте свої документи інспектору в руки. Він повинен упевнитися в їх справжності.

9. Виходите з машини, коли вас просять відкрити капот для звірки номерів кузова з тими, що в документах. Ви не зобов’язані вказувати інспектору на те місце, де вибиті номера кузова або протирати їх ганчірочкою, якщо не видно. Це все турбота інспектора. Вам же рада, просто відкрийте капот з салону свого автомобіля, сидите і чекайте, поки інспектор виконає свою роботу.

10. Хамите інспектору або навпаки – запобігливо посміхаєтеся. Інспектор, це така ж людина, як і Ви, тільки зараз він у погонах. Боятися його не треба. Хамити і грубити тим більше. Навчіться реагувати на інспектора спокійно! Якщо Вас бентежить його форма – уявіть що він одягнув її навиворіт. Тоді все стане на свої місця!

11. Відповідати на всі питання інспектора. Якщо інспектор запитує у вас “Куди їдете?”, “Звідки їдете?”, “Який знак Ви недавно проїхали?” або “Чи читали Ви ПДР, пункт такий- о?” … Поставте інспектору зустрічне питання – “Інспектор, я зобов’язаний відповідати на ваші запитання?”. Якщо інспектор відповість “Так” – вимагайте від інспектора послатися на Закон, що зобов’язує Вас до цього. Пам’ятайте! Згідно з Конституцією України (ст. 63) Ви маєте право не відповідати на запитання співробітника міліції.

12. У разі будь-якої неясності або протиправних дій інспектора, Ви не дзвонете в службу довіри ДАІ. Номер телефону довіри ДАІ можна запитати у інспектора, він також відображений на їх службовій машині. Пам’ятайте! Служба довіри ДАІ моментально реагує на будь-які порушення закону, і дзвінки вона приймає цілодобово.

І наостанок. Після зупинки Вашого автомобіля не метушіться, не шукайте документи і не тягніться за ними ще до того як інспектор підійде, представиться і попросить Вас їх пред’явити. Бувають випадки коли інспектор, з першої реакції водія, визначає відразу що на нього доведеться витратити чимало часу та ще й без толку. Такому водієві інспектор може побажати “щасливої дороги” навіть не подивившись в його документи. Це розумний інспектор, до того ж ще й досвідчений. Практика показує що водії, з такою поведінкою, починають задавати багато питань, а з документами у них, як правило, все нормально.

document.write(«»);