З початком агресії росії проти України з продажу зникло паливо марки А-92 і стало набагато менше контрафактного бензину.

Про це розповів директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн, повідомляє MMR.

«Ще до російського вторгнення українські трейдери говорили про те, що настав час відмовитися від А-92, який є залишком радянської системи нафтопродуктів і в Європі не виробляється вже років п’ятнадцять. Зараз це питання вирішилося саме собою, оскільки у складі нинішніх партій цієї марки майже немає «, — каже експерт.

Також експерт наголосив на відчутному зменшенні на ринку кількості контрафактного бензину — так званої «бодяги». Він пов’язує це зі знищенням російськими ракетами частини міні-НПЗ, які виробляли такий продукт.

«Тобто тепер їх ніде виробляти, та й до того ж, щоб забезпечити потрібне октанове число, на таких виробництвах широко використовували спеціальні присадки, які завозилися з росії. Зараз, зрозуміло, такі поставки зупинилися», — пояснив він.

Іншою причиною, через яку постачальники знизили інтерес до «бодяги», експерт називає введені на ринку пального податкові пільги.

«Головною метою трейдерів, які займалися подібним виробництвом, було уникнення податків. А оскільки зараз переважна частина з них скасована, то подібні угоди практично втратили сенс», — переконаний експерт.

Тим часом після зростання офіційного курсу долара НБУ в Україні очікують змін на ринку палива, зокрема, прогнозується зростання цін на дизель до 70 гривень, за іншими ж ціни можуть залишитися незмінними.