Водіям платитимуть, аби ті не їздилиРоттердам — найбільший порт у Європі та восьме місто в рейтингу найбільш перевантажених у світі. Щодня 260 тисяч автомобілів в’їжджають у місто. Іноді у години пік виникають корки протяжністю понад сто кілометрів! Кілька років тому проклали шосе, що веде до промислового порту, але це тільки погіршило ситуацію, пише expres.ua.
Органам, відповідальним за забезпечення мобільності в місті, довелося реагувати. І тоді вони вирішили не будувати нові дороги, а просто заохочувати автомобілістів відмовлятися від використання своїх машин у години пік. Аби спонукати водіїв зробити рішучий крок, запропонували матеріальний стимул. Кампанія під назвою «Wild van de spits” обіцяє автомобілістам, які залишають машину в гаражі від 6.30 до 9.30 ранку і від 15.30 до 17.30 вечора, платити 3 євро на день. Таким чином учасники програми можуть заробити до 120 євро на місяць.

Діє така акція протягом шести місяців. Аби взяти в ній участь, слід зареєструватися на спеціальному веб-сайті й підтвердити дозвіл місту використовувати дані з камер, щоби відстежувати їхній номерний знак щодня. У Роттердамі діє велика мережа камер, завдяки яким можна буде пересвідчитися, що учасники програми виконують свої зобов’язання і не вигадують способів обдурити систему.
Мета акції полягає в тому, що після випробувального періоду більшість автомобілістів й надалі залишатимуть автомобілі вдома або перепланують свій звичний день. За три роки дії акції у ній взяли участь 17 тисяч водіїв. І виявилося, що й справді через шість місяців 85% учасників програми прибували в місто, використовуючи інші транспортні засоби.
Сьогодні учасниками акції є 5000 водіїв. На виплати їм місто витрачає 3 мільйони євро щороку. Однак, підрахували у муніципалітеті, це дешевше, ніж будівництво нових доріг і набагато швидше, ніж якби довелося будувати нову інфраструктуру.