Верховна Рада має намір розглянути в першому читанні два законопроекти, які повинні поставити крапку в суперечках між прихильникам і противниками машин на Єврономер. Глава податкового парламентського комітету Ніна Южаніна, вписана першої в списку авторів документів, раніше на своїй сторінці в Facebook заявила, що проекти є компромісом між усіма сторонами.

Більш того, їх шанси відразу пройти принаймні перше читання неймовірно високі. Адже в розробці брали участь ключові політичні сили. Та й проблема евроблях вже порядків набридла не лише українцям, а й чиновникам усіх мастей і рангів. Уже той факт, що внесений 15 червня Раду документ виявився в сесійній залі лише через 4 дні красномовно свідчить про серйозність намірів нардепів.

Всі депутатські ініціативи слід розділити на дві складові. Перша частина пропонує встановити жорсткі правила ввезення Єврономер по нині активно використовуються схемами транзитного та тимчасового ввезення. Так, щоб ні перша, ні друга не могли бути використані любителями пограти з державою в кішки-мишки.

Для цього депутати пропонують:

Налагодити автоматичний обмін інформацією між прикордонниками, митницею і поліцією щодо всіх авто, тимчасово ввезених і в режимі транзиту;

Наділити поліцію правом зупиняти Єврономер для перевірки дотримання митних правил;

Встановити термін легального використання ввезених працевлаштованими за кордоном українцями машин на рівні 10 діб. Можна і більше, але за індивідуальним погодженням;

Заборонити використовувати транзитні і тимчасово ввезені авто в комерційних цілях (прощайте таксі на Єврономер), а також особами, які фактично не ввозили їх;

Заборонити розбирати автомобілі-порушники на запчастини;

Встановити космічні штрафи за порушення встановлених порядків – до 170 тис. Грн .;

Дозволити митникам заочно (без фактичного присутності) штрафувати власника авто за порушення правил;

Встановити вимогу реєструвати тимчасово ввезені авто, якщо вони перебувають в Україні понад 30 днів. Порядок такої реєстрації має бути розробити Кабміну, проте отримувати українські номери для цього не знадобиться. А загальний допустимий термін тимчасового ввезення зберігається на рівні одного року.

Фактично, кажуть експерти, це позбавляє сенсу всі існуючі напівлегальні схеми ввезення евроблях в країну. Більш того, з дешевого засобу пересування вони автоматично перетворюються в головний евроболь. Адже легалізувати їх по нових порядків все одно буде занадто дорого.

«За новими правилами від відповідальності не зможуть піти ні« верблюди », ні водії евроблях в Україні. Фактично, їм залишається тільки розібрати машину на запчастини або заховати в кущах – тільки б вона не потрапляла на очі правоохоронним органам. Але, звичайно, за умови, що закон буде працювати. Адже і зараз у поліції є законні підстави відправляти евробляхі на штрафмайданчики, звідки ті, через відсутність повного пакету документів, все одно не можуть виїхати. Тільки ніхто цього чомусь не робить », – запевнив UBR.ua глава Association of Troubleshooters Сергій Креймер.

Важливо відзначити, що парламентарії відвели Кабміну на підготовку всіх порядків (обмін інформацією між правоохоронцями, реєстрація авто на Єврономер і т.д.) 2 місяці. А підвищені штрафи наберуть чинності через 6 місяців після публікації закону. Тобто нинішнім власникам евроблях відвели всього 180 днів на те, щоб легалізувати автомобілі або вирішити питання будь-яким іншим способом.

Друга складова депутатських ініціатив дещо спрощує і здешевлює порядок легальної розмитнення автомобілів. Власне, в цьому, за заявами авторів законопроекту, і полягає горезвісний компроміс між співчуваючими евробляхам і владою. Втім, і тут не обійшлося без нюансів.

Перш за все, депутати хочуть встановити єдину формулу розрахунку акцизного збору для легкових автомобілів. Тут все гранично просто: беремо обсяг двигуна в літрах, множимо на вік машини в роках і на базову ставку. Остання повинна скласти 50 євро для бензинових ДВС і 75 євро для дизельних.

Формула справді знижує податкове навантаження на ввезення. А, головне, усуває всі діяли раніше обмеження: ніякої градації за віком машини і обсягом двигуна більше не буде. Це означає, що українці можуть отримати цілком рентабельну і абсолютно легальну схему ввезення закордонних машин.

«Безліч ввезених в країну евроблях не підпадає під тимчасові пільги за віком, нормам токсичності або обсягом двигуна. Тому-то і народилися всі ці сірі схеми з евробляхамі. Машини, які могли бути ввезені на пільгових умовах, заїжджали в Україну абсолютно легально – це було як мінімум не дорожче, ніж користуватися схемами », – додає Креймер.

Порадіють новими ставками і автосалони. Як і прості громадяни, вони будуть ввозити автомобілі за меншими ставками. Хоча істотного прориву тут чекати не варто.

А ось в порівнянні з діючими до 31 грудня нинішнього року пільговими акцизами на ввезення б / у іномарок все не так однозначно. Деякі з них ввозити по нових порядків буде дешевше, але більша частина істотно подорожчає. Наприклад, за 2-літровий дизель 2008 року випуску доведеться сплатити в казну € 1,5 тис. Акцизного збору – майже втричі більше, ніж зараз.

Все це, втім, не дає відповіді на головне питання: що робити людям, які зараз їздять по дорогах країни на напівлегальних евробляхах. Автори законопроекту вважали за краще в цю тему не заглиблюватися. Чи жарт, з 2016 року в Україні в режимі транзиту і тимчасового ввезення витягли понад 2 млн. Автомобілів. І велика частина з них давно порушила всі встановлені терміни перебування.

Зрозумілим є одне: такі автомобілі мають право на існування тільки в дуже вузькому правовому полі. А тимчасове використання їх протягом року можливо тільки за умови реєстрації в 10-денний термін після перетину кордону.

А ось порядок такої реєстрації потрібно буде розробити уряду. Причому не в місячний термін, якого, за заявами Володимира Гройсмана йому більш ніж достатньо, а за 60 днів.

Втім, запевняють експерти, яку б схему не придумали в Кабміні, легальними вона евробляхі не зробить. А навіть спрощена процедура реєстрації проблему не вирішить. Адже щоб скористатися запропонованими можливостями на руках у власників евроблях повинен бути повний пакет «білих» документів. А таких в нашій країні мізерно мало.

Очевидно і те, що на пряме порушення законів українська влада піти не можуть. Тому чекати від них «казкових» умов легалізації ввезених за сірими схемами машин абсолютно точно не варто.

Джерело: mmr.net.ua