У Латвії проведено детальне розслідування щодо фінансування країни-агресора самими ж українцями. Так журналісти помітили, що до ризького порту надходили партії нафтопродуктів з росії, що надалі прямували на український ринок. Шокуюча новина, але це відбувалося майже протягом року війни, до тих пір, поки не було введено ембарго на нафтопродукти. І все ж таки левова частка імпортованого до нас “латвійського” автогазу все ще є продуктом з росії, повідомляє Wheels News.

Танкери NS Point та NS Pride надсилали паливо на латвійські склади PARS Termināls та Naftimpeks. Звідти їх купували українські компанії. Цікаво, що навіть2 лютого 2023 року було доставлено партію палива в PARS Termināls в Ригу.

Танкери NS Point та NS Pride, що постачали паливо до Латвії, є власністю російської держкомпанії “Совкомфлот”. Ймовірно, що постачалась партія бензину А-92 та дизпалива загальною вартістю в € 100 млн. Відомо, що в Латвію потрапляє і російський автогаз, але він не заборонений в межах ембарго. Фактично, компанії країни-агресора є поставщиками нафтопродуктів до України через Латвію. Отже українці, без відома, фінансували російську армію.

На жаль, до цих пір не вияснили хто з українських мереж до цього причетний. Дизпаливо Orlen Lietuva купує навіть “Укрзалізниця”, але це не говорить, що вона користується ним. Компанія Orlen Lietuva постачає в Україну автогаз. Згідно підтвердженої інформації від експертів компанії “Нафторинок”, дружні Литва та Латвія експортували до України майже 8 тис. т автогазу. Мажейкяйський НПЗ, єдиний виробник автогазу в країнах Балтії, може експортувати лише 3 тис. т. автогазу. Тому ймовірно, що інша частина була розбавлена постачанням з росії.

За підозрою, автогаз з Литви та Латвії могли ввозити “АМІК”, ОККО, БРСМ, “Авантаж”, “Західекотоп” та інші. Зараз невідомо хто причетний до фінансування російського нафтопродукту, але сподіваємося, що це питання буде вирішено.