На початку березня цього року на українському ринку з’явилися пропозиції щодо купівлі дизельного палива з поставкою на один з дунайських терміналів танкером “Генерал Полад Хашимов”. За даними сервісу відстеження суден Marine Traffic, судно вийшло з грузинського порту Батумі наприкінці лютого 2023 року, повідомляє Avtosota.

Хоча власник цього пального стверджує, що воно було вироблене на нафтопереробному заводі в Туркменбаші, трейдери, які ознайомилися з результатами дослідження, вважають, що продукт, швидше за все, має російське походження. На користь такої думки свідчить той факт, що показники перегонки пального не дуже схожі на показники туркменського дизпалива, які ніколи не перевищують 95% перегонки при температурі 350°C.

Температурні характеристики дизпалива також викликають питання. Згідно з паспортом продукту, він має температуру фільтрації -20°C і температуру застигання -30°C. Хоча такі показники теоретично можуть бути отримані після додавання до туркменського продукту депресорної присадки, додавання присадок і компонентів до нафтопродуктів на терміналах заборонено грузинським законодавством.

Беручи до уваги всі ці фактори, учасники ринку переконані, що продукт з судна “Генерал Полад Гашимов”, найімовірніше, має російське походження. Український ринок залишається пильним і обережним у перевірці походження та якості всієї імпортованої продукції, в тому числі дизельного палива, з метою збереження цілісності та стабільності ринку.

Регулярні заправки автомобіля можуть з’їдати значну частину вашого бюджету. Щоб оцінити обсяг споживання пального та запобігти перевитратам, необхідно розраховувати витрати пального. Ця стаття пояснює, як розрахувати витрату палива, щоб заощадити гроші.

Більшість сучасних автомобілів обладнані вбудованим комп’ютером, який надає статистичні дані, в тому числі і про витрату палива. Однак, якщо у вас немає такого помічника, на допомогу можуть прийти програми-калькулятори або мобільні додатки. Ви можете легко завантажити їх, і необхідні дані про витрату палива будуть доступні в будь-який час.

Крім того, ви можете розрахувати витрату пального на 100 км вручну. Для цього заправте бак до максимального рівня, обнуліть добовий пробіг, проїдьте кілька сотень кілометрів, заправте бак і запишіть кількість залитого бензину та пробіг автомобіля між двома заправками. Використовуючи ці дані, ви можете розрахувати витрату палива за допомогою простих арифметичних дій.