Фальсифікованого пального в Україні стає менше. Ті ж обсяги, які все ще є на ринку, продають по невеликих містах.

Про це повідомляє OBOZREVATEL із посиланням на Інститут споживчих експертиз. Там зазначили: покращила ситуацію з якістю пального, як не дивно, війна.

«Через дії агресора в Україні припинила роботу суттєва частина так званих міні-НПЗ. Це напів-, а частіше нелегальні виробники з дуже низькою глибиною переробки, які в Україні вже встигли отримати прізвисько «самовари». Саме вони донедавна наповнювали ринок неякісним пальним», – пояснили аналітики.

Вони наголосили: на роботу «самоварів» вплинули 2 фактори. Зокрема:

  • найбільші з них розбили російські бомби та снаряди;
  • інші знизили обсяги через проблеми з ресурсом та логістикою.

«Тепер [багатьом мережам АЗС] доводиться торгувати імпортованим пальним. А кількість кустарного пального, що залишилася, пішла переважно малим регіональним мережам, оскільки їм не потрібні значні обсяги», – розповіли в Інституті.

У зв’язку з останнім там також порадили українцям, які мешкають у невеликих містах, проїхати «зайвих кілька кілометрів до великої заправки». Щоб заправитися справді якісним пальним.

Де все ще «бодяжать» бензин

Водночас, зазначили аналітики, нині «бодяжать» бензин А-95 лише кілька мереж, серед яких – ANP та АВІАС. Втім, зазначили там, ці мережі «останнім часом у принципі лихоманить, тож результати важко назвати несподіваними».

Також, за даними експертів, не відповідає нормам профільного ДСТУ пальне ще у трьох мережах. Це:

  • 24/7 у Дніпропетровській області, в одній із проб пального якої «октанове число було набагато нижчим від необхідного».

«Це чіткий маркер саморобного пального, яке виробляється в кустарних умовах», – пояснили експерти.

  • KRAFT – у бензині якої було виявлено перевищення вмісту сірки у 35 разів.

«352 мг/кг за норми не більше 10», – розповіли в Інституті.

  • DNIPRO OIL GROUP – у бензині якої було виявлено «захмарне» перевищення вмісту сірки у 70 разів.