На українському ринку дизельного пального з’явилася нова пропозиція, доставлена на дунайський термінал танкером “Генерал Полад Хашимов” наприкінці лютого, згідно з даними сервісу відстеження суден “Морський трафік”. Хоча власник пального стверджує, що воно було вироблене на нафтопереробному заводі в Туркменбаші, деякі трейдери ставляться до нього з підозрою і стверджують, що їхні дослідження вказують на можливе російське походження.

Досвідчений трейдер, який постачає різні нафтопродукти в Україну, вказує на те, що характеристики дистиляції пального не відповідають туркменським. Зокрема, він підкреслює, що туркменське дизельне паливо ніколи не перевищує ступінь перегонки 95% при температурі 350°C.

Температурні характеристики дизпалива також викликають занепокоєння

У паспорті продукту зазначено, що його температура фільтрації становить -20°C, а температура застигання -30°C. Досягнення таких показників теоретично вимагає додавання до туркменського продукту депресорної присадки, що заборонено грузинським законодавством при використанні на терміналах.

Учасники ринку підозрюють, що паливо, доставлене танкером “Генерал Полад Хашимов”, може мати російське походження. Всі деталі походження цього пального наразі з’ясовуються, і для того, щоб зробити якісь висновки, необхідно зібрати більше інформації.