Український автопром упродовж багатьох років працює на межі банкрутства. При цьому місцеві підприємства все ж випускали автомобілі, але в невеликих кількостях. Причому переважно українське автовиробництво працювало завдяки іноземним партнерам, переважно китайським. Тому не можна виключати, що, наприклад, Запорізький автозавод відновить виробництво завдяки компаніям з Піднебесної.

Незалежний дизайнер анонсував публікацію серії рендерів, які показують, у якому напрямку може йти розвиток цього підприємства. Він створив зображення із новим ЗАЗ-965 «Запорожець» 2023-2024. Ця модель, на думку дизайнера, буде розроблена за безпосередньою участю Changan та орієнтована переважно на європейський ринок.

Такий варіант розвитку подій цілком імовірний. Китайська компанія зараз, по суті, не представлена у Європі. При цьому вона має 2 перспективні електрокари — Lumin і E-Star, — які можуть стати бестселерами на ринку ЄС. Обидва автомобілі продаються за дуже привабливою ціною. Наприклад, за Lumin на китайському ринку просять суму, еквівалентну 210 тисячам гривень.

Більше того, компонування цієї моделі не йде врозріз з уявленням про те, яким може бути новий ЗАЗ-965 «Запорожець» 2023-2024. Китайський електрокар відрізняється ультракомпактними розмірами, що характерно і для класичного «Запорожця». Крім того, слід врахувати, що собівартість виробництва автомобілів на території України нижча, ніж у Європі. Тому Changan справді може зацікавитися співпрацею із Запорізьким автозаводом, щоб налагодити тут збирання власних автомобілів. Але у разі реалізації представленого проекту, майбутні українські новинки будуть повністю китайськими: навіть кузов нового ЗАЗ-965 не змінюватимуть.