Незважаючи на безліч моделей автомобілів, українські машини ЗАЗ Таврія і Славута досі поширені в нашій країні. Виявилося, що ще у 2000-х їм хотіли дати друге життя та продавати до Європи, повідомляє Hyser.

У жовтні 2020 року в мережі з’явилися ескізи позашляховика Lada 4×4, зовнішність автомобіля трохи змінили, щоб продавати в Європі.

З’ясувалося, що ще 2005 року у директора російського заводу «АвтоВАЗ» Джона Мілонаса з’явилася ідея налагодити в Греції випуск «Ниви» та почати продавати її в Європі, але вже під зовсім іншим брендом.

Дизайнеру заводу Володимиру Ярцеву дали завдання створити ескізи нової моделі ВАЗ-2110, а також ще двох моделей ЗАЗу-Таврії та Славути.

Тоді ЗМІ особливо обговорювали дизайн нової моделі Lada 4×4, тоді як на Таврію та Славуту уваги не звернули.

А дарма, адже ескізи цих українських автомобілів виглядають вражаюче. Навіть зараз на такому автомобілі не соромно було б їздити.

Ярцев запропонував залишити колишній вид автомобілів, але трохи зробити їх сучаснішою. Для цього він зробив недорогий пластиковий обвіс передньої частини і так званої «корми». Також він додав нові колісні диски.

Хоча задум дизайнера був амбітним, його так і не вдалося втілити в реальність. А згодом Джон Мілонас вирішив піти на пенсію і про ідею налагодити випуск ВАЗів, а також ЗАЗів у Греції забули.

У результаті новий дизайн цих марок автомобілів так і залишився лише на ескізах, справа не дійшла навіть створення макетів.