Український автогонщик зібрав найшвидший у світі «Запорожець». Тепер «горбатий» розвиває швидкість 250 км/год.

Майстру спорту України з драг-рейсингу Сергію Соловченку із Сум 56 років. Ось уже довгий час він професійно займається ремонтами двигунів внутрішнього згоряння, а його колектив здатний полагодити будь-який двигун, від мопеда до танка. Саме цей досвід і став у нагоді Сергію, коли він вирішив зібрати найшвидший у світі «Запорожець», повідомляє Hyser.

Відомо, що автомобіль ЗАЗ Сергій Соловченко купив ще 2004 року. Він кілька років експериментував із різними потужними двигунами, удосконалював кузов.

Спочатку Сергій поставив на авто два мотоциклетні двигуни від легендарного Suzuki Hayabusa. Кожен об’ємом по 1300 кубічних сантиметрів, по 175 кінських сил. У такій комплектації у 2009 році «горбатий» вперше потрапив на перегони з драг-рейсингу у місті Суми. І одразу перемога – Сергій посів перше місце, здолавши покладені чверть милі (402 метри) за 11,3 секунди. Через рік результат покращав: «Запорожець» дійшов до фінішу за 11,01 секунди.

Після цього автомобіль відправили на модернізацію. Він отримав двигун від американської легенди автопрому – «Мустанга Шелбі» (540 к.с.). З таким звіром під капотом у 2012 році «Запорожець» покращив результат до 10,3 секунд. Але це не межа. Через два роки, після того, як на авто поставили дорогоцінну коробку передач, машина прийшла до фінішу за 9,6 секунди.

Зараз в авто стоїть спеціалізований під дорогий двигун — на 8,8 літра фірми Нельсон. Він здатний витримувати до 4 тисяч кінських сил при наддуві 5,5 бар.

Щоб зупинити «Запорожець», що летить на повній швидкості, обов’язково потрібні парашути. А ще 600–700 метрів на зупинку.