Ніхто не заперечуватиме, що свого часу «горбатий» Запорожець, який започаткував клас мікролітражок в СРСР, став рідним для кількох мільйонів радянських громадян.

І хоч багато хто висміював маленькі розміри «Запорожця» і надто гучний звук, проте те, що автомобіль ЗАЗ-965 став справжньою легендою, сперечатися ніхто не буде. Не дивно, що й зараз з’являються проекти, як Запорожець міг би виглядати сучасно.

Випуск ЗАЗ-965 розпочався 1960 року, а останній екземпляр зійшов з конвеєра 1994-го. При цьому не виключено, що колись у Запоріжжі хтось зможе відновити випуск вітчизняних автомобілів, тим більше, що дизайнери вже пропонують макети, як сьогодні міг би виглядати «Запорожець».

Один з варіантів, який відображає, як міг би виглядати «Запорожець» у наші дні, показав дизайнер Олександр Шторм спільно з iReactor. Автор рендерів стверджує, що сучасне ЗАЗ ідеально підходить для серферів.

Крім того, за задумом конструкторів, новий «Запорожець» став би незамінним також для любителів економічних та мініатюрних сітікарів.

Свій витвір Шторм назвав «фісташковим монстром». Сучасний ЗАЗ стильного відтінку має спрощені суворі форми та чистий силует без зайвих граней.

Передня частина автомобіля виглядає досить дивно за рахунок влитої радіаторної решітки, оригінального бампера і сучасної світлодіодної оптики квадратної форми. Позаду дизайнер навпаки вирішив зберегти відомі ліхтарі у стилі старих «Запорожців». Таке поєднання виглядає дуже цікаво та перспективно.

З точки зору функціональності автор рендерів забезпечив машину чорним обважуванням із пластику для захисту кузова від подряпин та пошкоджень, а також спеціальним кріпленням на даху для дощок. На ньому можна розмістити до шести серфів або восьми SUP-бордів. А в хромованому багажнику є відсік для перевезення незнімних весел.

У салоні крихітного ЗАЗу, за словами дизайнера, з комфортом розмістяться чотири особи. Якби такий автомобіль було вирішено втілити, його оснастили б 1,3-літровим двигуном з витратою палива до п’яти літрів на 100 кілометрів.

На жаль, планів щодо реального створення таких «Запорожців» поки що немає.