На початку літа в Україні всі види пального отримають довоєнні 20% ПДВ. Сьогодні податок складає лише 7%.

Обурені водії потребують від влади коментарів з приводу цього рішення, тому член парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олексій Устенко роз’яснив українцям деякі деталі, пише Wheels News.

«До 24 лютого 2022 року основним паливним ринком України були сусідні держави-агресорки. Тепер українські оператори закуповують паливо в Європі. До повномасштабного вторгнення росії паливо завозили залізницею, але зараз продаж відбувається «з коліс». Ці та інші фактори впливають на ціну. Потрібно пам’ятати, що скасування податків означає і скасування дорожнього збору, адже в минулому році дороги не могли ремонтувати через те, що дорожній фонд був порожній”, – зазначає Олексій Устенко.

Поточна ситуація

Слуги народу стверджують, що зараз ринок палива стабілізувався, а АЗС мають непогану рентабельність та націнку. Зараз оптовики, наприклад, в Чернівцях ставлять ціну на дизель в розмірі 36-35,50 грн. На АЗС ціна коливається від 47 грн до 50 грн. Тому націнка складає від 10 грн до 15 грн. За словами експертів, ціна на паливо не буде сильно підійматися, а навпаки зазнає падіння.

Нардеп Олексій Устенко говорить, що: «В минулому місяці ціна на нафту коливалася від $120 до $140 за барель. Підняття цін може бути в межах 1-1,5 грн і не більше».

То якою буде ціна на пальне

Всі рішення приймає Мінекономіки, антимонопольний комітет та автозаправні станції. Але нардепи впевнені, що більшого подорожчання, ніж на 1-2 грн не відбудеться.

«Подорожчання на 8 грн є просто неможливим. Навіть якщо порахувати той відсоток, який повернеться з податком», – підсумував Олексій Устенко.