Декілька місяців в Україні цінники на всі види палива радували водіїв. Але незабаром ситуація може кардинально змінитись і українцям доведеться платити по 60 грн за літр палива, пише «Стіна».

За розрахунками Інституту соціально-економічної трансформації, власникам транспортних засобів варто бути готовими до подорожчання палива на 5-7 грн за літр.

За прогнозом моніторингової групи «А-95», всі види палива додадуть в ціні так: бензин на 11,2 грн до нинішньої ціни за літр, дизпаливо — 7,7 грн, автогаз — 2,5 грн.

Це означає, що якщо на етапі цьогорічного подорожчання бензин подорожчає до 50 грн. за літр, тоді після того, як повернуться податки, його вартість вже буде понад 60 грн. Дизель може подорожчати до 58 грн., а автогаз уже буде не менше 24 грн.

Точні цифри, як зазначається, залежатимуть від поточної кон’юнктури. Все залежатиме від того, якими будуть європейські ціни на нафтопродукти та курс долара. Не виключається, що паливо на АЗС може бути ще дорожчим за ці зразкові цифри.

При цьому експерти не виключають, що на ринок можуть повернутися «бочки», оскільки повернення податків підвищує інтерес до нелегальних схем. Це може призвести до того, що апетити заправників стануть помірнішими, але паливо все одно буде дорогим.

Подорожчання позначиться не лише на кишені водіїв, а й пасажирських перевезеннях. Це означає, що можуть подорожчати усі товари.

В Українській аграрній конфедерації прогнозують, що в такому разі хоч і надходитиме в Україну продукція нового врожаю, з червня ціни на овочі можуть подорожчати ще суттєвіше, ніж зараз.

Наводяться дані Держстату, який підрахував, що в Україні у березні поточного року овочі в країні подорожчали на 17,3%.