В Україні зараз простоює багато автозаводів, і одним із них є всесвітньо відомий ЗАЗ. Через усім відомі причини з його конвеєрів за останній період зійшло дуже мало готових машин. Але з’явилася цілком реальна перспектива відновлення виробництва і налагодження складання чималої партії авто. Це можливо завдяки угодам, які українська сторона уклала з ЄС. Згідно з ними, торгівля між цими державами здійснюється без податкових зборів.

Ця норма змогла б прискорити вихід заводу на європейський ринок. Є припущення, що першою моделлю може стати кросовер ЗАЗ-966 «Сакура» 2023-2024. Анонс публікації його рендерів напередодні відбувся в мережі. Машина, можливо, отримає платформу від якогось китайського продукту. Якщо один із концернів із Піднебесної зможе взяти участь у відновленні роботи підприємства в Запоріжжі, то це дасть йому чудову можливість легко увійти в європейський сегмент авторинку. Важливий момент під час підписання договору між ЗАЗом і китайською компанією – в Європу мають імпортуватися по-справжньому бюджетні авто. Інакше марці не виграти в конкурентній боротьбі.

Але у компанії з Піднебесної не вийде продавати транспортні засоби під своїм логотипом, незважаючи на те, що вони будуть виготовлені на заводі ЗАЗ. Це пояснюється такою причиною: китайська продукція може потрапити під загороджувальні заходи з боку керівництва ЄС. А якщо на шильдиках буде вказано як виробника ЗАЗ, то санкційного впливу вдасться уникнути.

Зараз складно сказати, яким буде зовнішній вигляд «Сакури». Найімовірніше, новинка буде укомплектована електричним двигуном або гібридним агрегатом. Обидва варіанти популярні на території Європи. Якщо ЗАЗ-966 «Сакура» 2023-2024 буде оцінений у прийнятному діапазоні, а під капотом з’явиться гібридна установка, то це буде гідний сильний конкурент для авто європейського складання.