З 1 липня в Україні відновлюється 20% податок на додану вартість (ПДВ) на пальне, що призведе до очікуваного зростання цін на пальне.

Генеральний директор мережі АЗС SunOil та президент Асоціації “Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів” (ООРН) Леонід Косянчук спрогнозував, наскільки зростуть ціни на бензин, дизпаливо та автогаз після цього рішення, повідомляє Avtosota.

З початком повномасштабної війни ПДВ на пальне було знижено до 7%, але з набуттям чинності закону 2618-IX з 1 липня він повернеться до попереднього рівня в 20%.

В інтерв’ю UBR.ua Косянчук заявив, що поточні ціни на бензин, дизельне паливо та автогаз зростуть на 10-11 грн, 7-8 грн та 3,5 грн відповідно. Ціни на бензин зростуть найбільше через відшкодування ПДВ у розмірі до 20%, що призведе до нерівномірного зростання цін. Косянчук порівняв стрибок цін на бензин з квітнем минулого року, коли літр бензину А-95 подорожчав у середньому з 35 до 42,5 гривень. У той період спостерігався дефіцит пального, спричинений російськими ракетними обстрілами нафтопереробних заводів та нафтобаз в Україні.

Косянчук не скупився на слова, заявивши, що “нічого хорошого в цій новині немає”, і звинуватив Данила Гетманцева, голову Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, у руйнуванні економіки країни.

У відповідь Гетманцев відмовився коментувати це питання, заявивши, що рішення вже узгоджене. Тим часом, правоохоронні органи України конфіскували майже 6 000 тонн неякісного пального на суму 360 мільйонів гривень з нелегальної нафтобази під Києвом, викривши масштабне виробництво та продаж контрафактного пального.

Рішення про відновлення ПДВ може бути несприятливим для споживачів, які вже борються зі зростаючою інфляцією та витратами на утримання транспортних засобів через поганий стан доріг. Незважаючи на потенційний негативний вплив на економіку, уряд, схоже, прихильний до цього рішення, залишаючи споживачів нести основний тягар очікуваного зростання цін.