Легендарний автомобіль «Таврія» є дуже відомою та впізнаваною моделлю. Через свою універсальність авто стало дуже популярним для різних модифікацій. Саме тому група ентузіастів створила на базі «Таврії» гоночний автомобіль, пише Wheels News.

Наприкінці 80-х років інженери, конструктори та випробувачі з НАМІ вирішили створити автомобіль, що буде гідний представити талант майстрів на старті легендарного «Дакара».

Однодумці розпочали роботу на добровільних засадах та майже за власні кошти. Працювати над макетом «боліду» майстрам довелося в наметі на подвір’ї НАМІ. Майстри поставили собі ціль створити авто, що буде схоже на легендарний ралійний Peugeot 205 Turbo 16, що декілька раз здобув золото на чемпіонаті світу 1987 та 1988 року.

Проаналізувавши конструкцію тріумфатора гонки «Париж-Дакар» майстри вирішили створити подібну модель, але на базі «Таврії». Насправді від ЗАЗ-1102 мало що залишилися, мотор взято з ВАЗ-2108. Базова КПП була удосконалена проміжним редуктором для розподілу моменту, що крутить між задніми та передніми колесами. Також відомо, що модель було доукомплектовано деталями з «Ниви».

Вага машини складала 1195 кг. Завдяки чіткому розрахуванню конструкції, розподіл по осях виявився наближеним до ідеальних: 45% на передню вісь, а 55% на задню вісь. Максимальна швидкість спортивної «Таврії» становила 153 км/год.

На жаль, модель від конструкторів НАМІ не змогла потрапити на міжнародні змагання через економічно-політичні чинники. Але на внутрішньосоюзних змаганнях «Апельсин» показав себе якнайкраще.