За історію свого існування Запорізький автомобілебудівний завод одночасно працював над розробкою величезної кількості проектів, щоправда, більша їхня частина так і не дісталася конвеєра з низки причин. Так чи інакше, є розробки, які вас дуже здивують, пише Hyser.

Як вам маршрутне таксі, спроектоване на основі моделі ЗАЗ-1102 «Таврія»?

Цікавим моментом є те, що дана модель розроблялася ще в 70-х роках, коли «Таврія» вже була повністю готова, проте не випускалася в серію, щоб не завадити продажам ВАЗівської «вісімки», що розроблялася, в результаті чого затрималася на відчутну кількість років.

Тим не менш, інженери повністю усвідомлювали перспективність ЗАЗ-1102, тому навіть незважаючи на те, що не могли випустити «Таврію» в серію, вже розробляли на її основі інші моделі, що значно відрізняються один від одного за спеціалізацією.

Однією з таких спеціалізацій був автомобіль маршрутного таксі, тому на основі «Таврії» інженери розробляли «ЗАЗ Таксі». Автор цієї ідеї переміг у конкурсі серед інженерів запорізького автомобільного заводу, хоча знову ж таки в серію машина так і не потрапила.

Однією з головних вимог до проекту було обмеження за довжиною кузова 3,5 метра. Саме тому в «Таксі» водійська кабіна відокремлена від решти салону і розміщується над переднім лівим колесом, тоді як двигун розміщувався праворуч.

У зв’язку з цим у машини вийшов хоч і незвичний, але досить цікавий та ефективний дизайн. Проте з якихось причин у серію машину вирішили не відправляти.