Директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн розповів, чи зростуть ціни на пальне в Україні після повернення розміру ПДВ на довоєнний рівень.

Про це повідомляє «Хвиля».

Так, на даний момент усі говорять про 1 липня, коли має різко подорожчати пальне, через повернення розміру ПДВ до довоєнних параметрів.

За словами Куюна, через це акциз на бензин зросте вдвічі, а на дизельне паливо на 40%.

«Так. Йдеться про повернення податків на довоєнний рівень. І не лише про ПДВ, який зараз становить 7%, а планується у розмірі 20%, а також про збільшення акцизів на пальне. Через що акциз на бензин зросте вдвічі, на дизельне паливо на 40%. Тому це справді буде чуттєвим для споживача», — зазначив він.

При цьому експерт уточнив, що таким чином, бензин подорожчає на 10-11 гривень за літр, дизельне паливо на 7-8 гривень за літр, а скраплений газ на 3,5 гривні.

«Якщо перерахувати ці податки та накласти їх на ціну, то виходить, що бензин подорожчає на 10-11 гривень за літр, дизельне паливо на 7-8 гривень за літр, а скраплений газ на 3,5 гривні», — пояснив він.

При цьому деякі експерти вважають, що зростання вартості пального спричинить ланцюгову реакцію підвищення цін на інші товари та послуги.

Як зазначається, насправді існує дуже багато спекуляцій з цього питання.

«Так, паливна складова присутня у багатьох галузях — це зрозуміло. Але багато людей саме на цьому спекулюють, тобто заявляючи, що якщо зростають ціни на бензин, то неодмінно і на все інше вони зростатимуть. Але треба розуміти, що паливна складова не є критичною в собівартості, наприклад, продуктів харчування. Там ця складова може додати 1-2% до ціни.А у нас хіба що дорожчає так? У нас одразу зростає ціна на десятки відсотків. Відповідно, державі потрібно в першу чергу врегулювати ситуацію з пальним – розділити податкове навантаження рівномірно на всіх споживачів, а по-друге, ретельно зайнятися відстеженням таких підозрілих «цінових змін», тому що там є величезна кількість зловживань», — йдеться у статті.