«Запорізький автомобілебудівний завод» — єдине в Україні підприємство, що має повний цикл виробництва легкових автомобілів, що включає штампування, зварювання, фарбування, обладнання кузова та складання автомобіля. Не дивно, що китайський виробник Changan звернув увагу на це підприємство.

І справді останнім часом високий рівень технічного забезпечення виробництва став основою для плідної співпраці ЗАТ «ЗАЗ» з такими лідерами світового автомобілебудування як Adam Opel, Daimler AG, GM DAT, ВАЗ, ТАТА, Сhery, КІА.

Як повідомляє видання Hyser, спираючись на дані росЗМІ, тепер новинкою може стати ЗАЗ-965 «Запорожець» 2023-2024. У росії вже навіть «намалювали» рендери фейкової (станом на поточний момент) моделі, якими ми для ознайомлення проілюстрували цей матеріал.

Втім, подібного роду співдружність ЗАЗ із китайською фірмою могла б бути не позбавлена ​​раціонального сенсу у майбутньому. Таким чином запуститься складання нових електромобілів, а часу на це потрібно не так багато. При цьому не буде різкого зростання цін на китайські моделі. Виробник оцінює модель E-Star у 336 тис. гривень в еквіваленті за поточним курсом. А за Lumin на китайському ринку просять трохи більше 208 тис. гривень. Цінам не дадуть злетіти українські закони, які передбачають безмитний імпорт такого типу авто.

Представники Changan стверджують, що для них така співпраця також дуже вигідна. Підсумкова собівартість виробництва електромобілів в Україні буде значно нижчою, ніж у країнах ЄС, з якими перша давно уклала партнерські угоди про безмитне ввезення продукції. Якщо китайський автоконцерн зможе запустити складання оновленого ЗАЗ-965 «Запорожець» 2023-2024, то це дасть можливість йому вийти на поле європейського ринку зі своїм новим електрокаром. Машина буде оснащена електромотором потужністю 41 або 76 л. із запасом ходу до 302 км.