Унікальний шестиколісний позашляховик ЛуАЗ-1901, який може пересуватися по воді зі швидкістю до 5 км/год, викликав інтерес серед багатьох автомобільних ентузіастів. Цей плавучий всюдихід створений на Луцькому автозаводі, який відомий своїми позашляховиками, пише «АвтоГІД».

За словами експертів, ЛуАЗ-1901 здатний долати 58-градусні підйоми та 1,4-метрові канави завдяки постійному приводу на другу та третю вісь. Автомобіль має довжину 4,5 м та вантажопідйомність 650 кг, що дозволяє перевозити до чотирьох поранених на ношах або вантажу.

Розробка ЛуАЗ-1901 почалася на початку 80-х років, і спочатку вона була призначена для військових потреб. В основу нової моделі було покладено позашляховик ЛуАЗ-967 ТПК, який мав військове призначення та називався “Волинь”. Щоб створити ЛуАЗ-1901, автомобіль подовжили до 4,5 м та додали йому третю вісь.

Крім того, у ЛуАЗ-1901 був однооб’ємний та герметичний кузов знизу, який дозволяв автомобілю пересуватися по воді зі швидкістю до 5 км/год. Перша вісь автомобіля підключалася примусово, а колеса перших двох осей виконані такими, що повертаються. ЛуАЗ-1901 оснащений двигуном від “Запорожця” потужністю 40 сил.

Продовження робіт над ЛуАЗ-1901 було здійснено після отримання Україною незалежності, що призвело до створення громадянської версії цього автомобіля – ЛуАЗ-1901 “Геолог”, яка була представлена на автошоу SIA у 1999 році. Однією з ключових особливостей цієї моделі став 1,5-літровий трициліндровий дизель 3ДТМ на 51 к. с., який був розроблений у Харківському конструкторському бюро імені Морозова. Максимальна швидкість автомобіля складала 60 км/год.

На жаль, ЛуАЗ-1901 “Геолог” так і не став серійною моделлю. Загалом, було випущено лише 8 екземплярів цього всюдихідного авто.