За історію української автомобільної промисловості ЗАЗ створив безліч моделей «Запорожця», які, на жаль, так і не стали масовими. Про багатьох таких моделей «Запорожця» досі мріють колекціонери, і зрідка вдається знайти таку модель «Запорожця», яка здатна надихнути та стати предметом захоплення.

Наприклад, нещодавно було виявлено занедбаний автомобіль «Запорожець» 1960-х років, кузов якого нагадує легендарний американський Ford Mustang. Детальніше про легендарну модель «Запорожця», про яку мало хто чув, у матеріалі видання Hyser.

Цікаво відзначити, що в історії українського машинобудування кілька разів намагалися запустити виробництво спортивних машин під маркою «Запорожець». Проте серійне виробництво спорткара «Запорожець» так і не розпочалося.

Концептуальний автомобіль МКЗ-НАМІ «Спорт-900» було створено у 1963 році інженерами Наукового автомоторного інституту та Московського інституту автомобільних кузовів під керівництвом конструктора Едуарда Молчанова на базі моделі «Запорожця» ЗАЗ-965А. Чотиримісний автомобіль «Запорожець» мав склопластиковий спортивний кузов і важив 500 кг. Двигун, узятий від «Запорожця», мав потужність лише 27 к.с.

Незважаючи на сміливу задумку, виробництво «молчанівських» спорткарів на базі «Запорожця» було обмежене лише до випуску 6 купе «Запорожця» 1969 року. Проте, знайдений занедбаний автомобіль «Запорожець» дає змогу побачити історичний екземпляр та можливість реставрації.