Наприкінці 1980-х років інженери НАМІ розробляли незвичайний тридверний позашляховик «ЛуАЗ-Прото», який випереджав час своїми технологіями. З деяких причин модель так і залишилася концептом і не надійшла у виробництво. «Фокус» розповів, чому цей проєкт міг стати справжньою революцією на ринку.

Усього було створено один робочий прототип «ЛуАЗ-Прото». Він був призначений для заводських випробувань.

«ЛуАЗ-Прото» мав забезпечувати рівень комфорту, який не поступався легковим автомобілям, а також пропонувати високу практичність за компактних габаритів. Інженери креативно підійшли до вирішення деяких з цих завдань.

Позашляховик отримав незвичайний дизайн із закругленими формами. Спереду були розташовані компактна решітка радіатора та кенгурятник. Зовні модель трохи нагадує позашляховик Toyota RAV4, який з’явився лише у 1994 році.

Кузов «ЛуАЗ-Прото» є каркасною металевою конструкцією. Він оснащувався змінними панелями, завдяки яким лише за кілька хвилин закритий позашляховик можна було перетворити на пікап.

Габарити «ЛуАЗ-Прото»:

  • довжина — 3 400 мм;
  • ширина — 1 570 мм;
  • висота — 1 570 мм;
  • колісна база — 2 300 мм;
  • кліренс — 240 мм.

Сидіння переднього та заднього ряду можна було розкласти, щоб отримати рівну поверхню для відпочинку. Так автомобіль проявляв себе як чудовий транспорт для мандрівок.

Прототип оснащували 1,1-літровим двигуном МеМЗ-245 потужністю 51 к.с. і 79 Нм крутного моменту. Цього було достатньо, щоб позашляховик вагою 800 кг міг розвивати швидкість до 130 км/год.

У 1988 році проєкт «ЛуАЗ-Прото» було скасовано. Позашляховик став останньою роботою ленінградської лабораторії НАМІ перед реорганізацією підприємства.