Автомобіль Запорожець ЗАЗ-965 свого часу став першою машиною, доступною для більшості пересічних радянських громадян. Його любили та ненавиділи. Ще б пак, Запорожець ЗАЗ-965 часто був об’єктом для глузування, анекдотів і образ, а прізвиська – «запор», «горбатий», «вухатий» – пам’ятають досі. Адже Запорожець поєднував у собі безліч незвичайних конструкторських рішень, якими не могли похвалитися ні Москвич, ні Волга. Не дивно, що зараз багато автолюбителів шукають саме Запорожець, щоб перетворити його на справжній оригінальний шедевр.

Так, наприклад, хлопець із Азербайджану, який завжди мріяв про ретрокаря, на базі ЗАЗ-965 зробив справжній шедевр.

Як повідомляє Hyser, процес тюнінгу зайняв кілька років і включав безліч змін. Найпомітнішим із них стала заміна коліс на 16-дюймові диски Volk Rays TE37 із гумою Continental ContiSport2. Кузов автомобіля також зазнав серйозних доопрацювань: з нього зняли зайві деталі, розширили арки, пофарбували у сіро-блакитний колір.

Двигун ЗАЗ-965 також був замінений на потужніший і сучасніший. Спочатку хлопець встановив двигун від ВАЗ-2103, але потім замінив його на новий двигун від ВАЗ-2121 «Нива» об’ємом 1.7 літра і потужністю 73 к.с. Для цього довелося модифікувати капот та систему охолодження. Вихлопна система була зварена з нуля та має тихий, але породистий звук.

Підвіска та гальмівна система також були вдосконалені. Умілець використовував деталі різних моделей ВАЗ: стабілізатор від ВАЗ-2106, супорти від ВАЗ-2106, диски від ВАЗ-2108. А задня частина підвіски залишилася майже оригінальною від ЗАЗ-968.

Салон моделі був повністю оновлений: перетягнутий шкірою, утеплений шумоізоляцією, укомплектований відреставрованою панеллю приладів, яку доповнили світлодіодами. Крім того, всередині моделі з’явилися нові комфортніші сидіння та аудіосистема. Словом, в такому салоні бути значно приємніше, ніж в оригінальному.

Результат роботи азербайджанського майстра можна назвати приголомшливим. Він перетворив старий ЗАЗ-965 на унікальний ретрокар, який привертає увагу на дорозі та викликає захоплення у любителів автомобілів. Але найголовніше, така модель приносить задоволення своєму власнику.